Horia Colibășanu- Bărbatul Anului 2017

243

Alpinistul Horia Colibășanu, născut la Slatina, a fost desemnat Men of the Year 2017. Premiul celei mai vândute reviste de bărbați din lume i-a fost înmânat lui Colibășanu de către sportiva Camelia Potec.

A fost seară de gală aseară. O gală a bărbaților de succes, dar și a bărbaților care au concurat pentru “Cover Model 2017”, ce le aduce locul pe coperta revistei din februarie 2018.  Men’s Health este o revistă pentru bărbați din Statele Unite, publicată în 40 de țări, cea mai vândută în lume. Iar în fiecare an sunt premiate personalități masculine din varii domenii ce pot fi considerate  adevărate modele de viață pentru cititorii revistei și nu numai.

Printre premianții galei din acest an s-a numărat și alpinistul Horia Colibășanu, slătinean la origini. “O seară în compania echipei Men’s Health Romania. O bucurie să primesc premiul #menoftheyear din partea unei sportive pe care o admir: Camelia Potec.”, a postat acesta pe o rețea de socializare.

Colibășanu a fost recompensat cu titlul Men of the Year 2017 pentru performanța de a urca pe “acoperișul lumii”. Recunoașterea Men’s Health vine și după ce Klaus Iohannis l-a decorat pe alpinist cu cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda președintele țării: Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cel mai vechi ordin național, fiind creat în 1864 de Cuza Vodă.

Horia Colibășanu este primul român care a urcat pe Everest (8848) practicând alpinismul pur. El a reușit o premieră pentru alpinismul românesc, dar și o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional, urcând pe „acoperișul lumii” fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași. Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării, iar pentru Colibășanu acesta este al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care sportivul dorește să îl aibă în palmares și cea de-a 19-a expediție internațională.

Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, de profesie medic stomatolog, stabilit în Timişoara, Colibășanu este alpinist pur, ce are cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse din România – șapte – , printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume. Prima sa reuşită a fost în 2004- Muntele Ucigaş K2 (8611m), al doilea cel mai înalt munte din lume.