Amendă uriaşă pentru Antena 3 după ce Monica Macovei a fost atacată la”Sinteza zilei”

94

Televiziunea Antena 3 a fost amendată cu 30.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale în ediţia din 24 mai a emisiunii ”Sinteza zilei”, în care au fost făcute acuzaţii la adresa Monicăi Macovei, fost ministru al Justiţiei.

Potrivit raportului de monitorizare, în această emisiune s-au făcut referiri la acuzaţiile aduse Monicăi Macovei de fostul procuror-şef al PNA-generalul (R) Ion Panaitescu cu privire la dosarul pe care i-a cerut să-l facă fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, după ce i-ar fi dat documente secrete din arhiva SIPA. A fost difuzat un fragment înregistrat din interviul cu generalul (R) Ion Panaitescu (prin telefon).

A fost difuzat un alt fragment din interviul (prin telefon) cu generalul Panaitescu cu privire la Monica Macovei- despre faptul că Monicăi Macovei „nu i-a plăcut munca, că bea şi trăgea sfori; despre faptul că bătea femeile din arestul Poliţiei de la Gara de Nord”.

”Au fost şi mărturii publice legate de faptul că au existat bătăi pe vremea când era procuror, şi le-au asumat cei care au făcut aceste destăinuiri, iar doamna Macovei, probabil, căci este cel mai grav, are de răspuns la ce-a făcut după 1989 în momentul în care ia arhiva SIPA şi cere dosare politice la comandă spunându-i celui care se ocupa de PNA, magistratului militar, generalul Panaitescu”, a comentat moderatorul Mihai Gâdea după difuzarea interviului, potrivit raportului de monitorizare.

”Informaţiile astea din ultimul calup, din ultimul minut, sigur că sunt greu de probat. Eu le acord o anumită credibilitate pentru că, pe de altă parte, nu cred că domnul Panaitescu ar inventa pe tema asta, nici nu văd ce interes ar avea în mod special… pe de altă parte, repet ce spuneam, e un om care ştie ce înseamnă o vorbă spusă în public…”, a comentat şi Mugur Ciuvică, invitat în platou.

Pe parcursul emisiunii, nu a fost prezentat, în direct sau înregistrat, vreun punct de vedere al Monicăi Macovei.

De asemenea, pe ecran a fost afişată o Înştiinţare de plată emisă de Biroul notarial Ioana Băsescu pentru RCS – RDS. În partea de jos a documentului era scris CNP-ul delegatului din partea companiei RCS – RDS. Ulterior, informaţia a fost blurată.

Amenda a fost dată în baza articolului 40, alineatele 1, 3 şi 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.