Fost deputat IN LACRIMI în faţa judecătorilor. Cum a vrut el să-i impresioneze pe magistraţi

91

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost protagonistul unor scene emoţionante în faţa magistraţilor de la Înalta Curte. Cu ochii în lacrimi, el le-a povestit judecătorilor cum a fost supus la presiuni incredibile de către procurorul Uncheşelu. Potrivit lui Rizea, acesta ar fi chemat-o la audiri pe mama biologică a copilului pe care dorea să-l adopte. Audierea a fost făcută într-un ndosar ce vizează traficul de influenţă şi spălarea de bani.

Dosarul în care fostul deputat Cristian Rizea este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, alături de un om de afaceri, a rămas însă în pronunţare. Rizea va afla dacă i-a convins de nevinovăţia sa sau nu  impresionat sau nu pe judecători abia pe 29 octombrie, când Înalta Curte va da o primă decizie în dosarul său.

Cristian Rizea, fost deputat în Parlamentul României, a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit rechizitorului procurorilor “În perioada septembrie – decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi”.

În anul 2009, parlamentarul ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituţii “astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, arăta DNA.

Potrivit procurorilor, Cristian Rizea ar fi încheiat patru contracte de împrumut false pentru a disimula provenienţa sumei. Ulterior, “în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, explicau procurorii.