Deputatul Marius Iancu a dat aviz favorabil voucherelor de vacanță

751

Intrat zilele trecute în dezbaterea deputaților, cu rol decizional, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind acordarea voucherelor de vacanță s-a bucurat și de susținerea unui parlamentar oltean. Deputatul Marius Iancu a votat “pentru”.

“Am dat aviz favorabil, în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci, pentru proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 8/2009 modificată privind acordarea voucherelor de vacanță angajaților de la stat și din mediul privat. Până la 30 noiembrie 2018, aceștia pot primi o primă de vacanță sub forma de voucher în valoare de 1450 lei. Determinarea nivelului maxim al sumelor care pot fi acordate angajaților din mediul privat se face la contravaloarea a maxim șase salarii minime brute pe țară. Cheltuielile bugetare pentru acordarea voucherelor de vacanță sunt de 1,73 miliarde de lei. Ministrul Turismului, Mircea Dobre a susținut acest proiect de lege în fața comisiei.”, a declarat deputatul oltean Marius Iancu.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 46/2017 pentru modificarea și completarea OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță a fost adoptat de plenul Senatului luna trecută, în calitate de primă Cameră sesizată, Camerei Deputaților având rol decizional în acest caz.

Instituțiile publice și companiile cu capital majoritar de stat care nu au acordat tichetele de vacanță în 2017 vor face acest lucru începând cu 1 ianuarie 2018, sumele urmând să fie prevăzute în bugetul pentru anul viitor.

Conform ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial din 30 iunie, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și operatorii economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, acordă, în perioada 1 iulie 2017 — 30 noiembrie 2018, o singură indemnizație de vacanță sau o singură primă de vacanță, după caz, sub formă de vouchere. Angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice.