SJA Olt: S-au respectat procedurile în cazul bărbatului mort în ambulanță

119

Echipajul de pe ambulanța care transporta pacientul din Corabia ce a decedat în drum spre spital a respectat procedura standard, efectuând protocolul de resuscuitare, este punctual de vedere al conducerii Serviciului Județean de Ambulanță Olt în cazul de sâmbătă. Bărbatul a decedat în ambulanța care îl transfera de la un spital la altul, iar IPJ Olt a deschis dosar de cercetare penală.

Sâmbătă, la ora 19.05, Spitalul Corabia a solicitat o ambulanță tip B2 în vederea preluării și transferării la Spitalul Slatina a unui pacient în vârstă de 42 de ani din Corabia, cu diagnosticul sindrom coronarian acut. Cum în timpul transportului bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, asistenta a început manevrele de resuscitare și a solicitat o ambulanță cu medic, cu care s-a întâlnit pe drum. Bărbatul a decedat, iar poliția a deschis un dosar de cercetare penală şi, potrivit IPJ Olt, se fac cercetări pentru ucidere din culpă.

Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Olt declară că ambulanța care l-a preluat pe bărbat este dotată cu aparatură medicală standard care funcționează în parametri optimi și s-au respectat procedurile de resuscitare. ʺEchipajul de pe ambulanță a aplicat protocolul de resuscitare prevăzut de lege și a început masajul cardiac extern (care se execută cu mâinile goale), suportul căilor aeriene superioare, a efectuat monitorizarea cu electrozi de defibrilare , a efectuat abord venos periferic cu administrarea medicației specifice (perfuzii venoase și adrenalină). Acest protocol de reuscitare s-a efectuat până la sosirea echipajului cu medic de la Caracal, care a preluat ulterior resuscitarea. Resucitarea cardio-respiratorie s-a efectuat timp de 45 de minute, fără rezultat. Menționăm faptul că ambulanța care a preluat acest caz este dotată cu aparatura medicală standard care funcționează în parametri optimi ( monitor  defibrilator  Corpuls, aspirator de secreții, injectomat și oxigen medicinal)ʺ, a declarat dr. Alina Duminică, purtătorul de cuvânt al SJA Olt.