30.000 lei AMENDĂ pentru construirea plajei din Corabia în arie naturală protejată

1796

Deși nu poate fi considerată de importanță pentru siguranţa oamenilor sau de importanţă naţională, plaja care a apărut la începutul sezonului estival din acest an pe Faleza Dunării a fost construită, totui, pe situl Natura 2000. Garda de Mediu a amendat antreprenorii cu 30.000 de lei.

Una dintre cele 6 amenzi aplicate de Garda de Meidu Olt în perioada septembrie- octombrie a ajuns pe numele celor doi antreprenori care au transformat o zonă a Falezei Dunării, concesionată de la Primăria Corabia, într-una dintre cele mai râvnite plaje, ce au concurat litoralul românesc. Potrivit celor de la Mediu, plaja nu avea ce căuta acolo, zona făcând parte din situl Natura 2000, o arie protejată de conservare a speciilor și habitatelor.
,,Printre neconformităţile constate în urma controalelor efectuate în aceasta perioadă se numără: nerespectarea obligaţiei prevăzute de art.96, alin.2, pct. 22 din OUG 195/2005 privind protecția mediului, în sensul că, a fost realizată o investiție într-un perimetru care se afla în sit NATURA 2000 fără să realizeze evaluarea adecvată, faptă pentru care a fost aplicată amendă în valoare de 30.000 lei.ʺ, arată Garda.
Potrivit legislației în domeniu, nu sunt permise în zonele protejate construcţii şi lucrări de infrastructură care afectează habitatele/ speciile pentru care zona a fost declarată sit Natura 2000. Excepţie fac acele lucrări care sunt importante pentru siguranţa oamenilor sau de importanţă naţională. Activităţile din siturile Natura 2000 se supun procedurii de evaluare a impactului de mediu, dacă lucrările prevăzute afectează habitatele şi/ sau speciile pentru care acea arie a fost declarată sit Natura 2000.

Plaja de la Dunăre. Peste 15.000 mp puși la dispoziția celor care vor să facă plajă aproape de casă