Primăria face SONDAJ privind renunțarea la sensurile unice pe Libertății și Cornișei

339

După 11 ani, Primăria Slatina intenționează să reactive vechiul traseu Magazinul Oltul- Bulevardul A. I. Cuza – Strada Libertății – Strada Cornișei, renunțând astfel la sensul unic. În acest sens, administrația municipală a postat pe site un sondaj, aducând în atenția slătinenilor modificările rutiere pe care intenționează să le facă. Până acum, circa o treime dintre slătinenii care au răspuns chestionarului doresc renunțarea la sensul unic.

Recent, consilierul liberal Ștefan Văduva, liderul organizației municipale al liberalilor de vârsta a III-a, a inițiat un proiect de hotărâre în care prezintă avantajele și necesitatea  renunțării la sensul unic pe străzile Libertății și Cornișei.  Fost șef aș Poliției Rutiere Olt, Văduva s-a consultat cu colegii de la Rutieră, care i-au dat dreptate în privința necesității decongestionării traficului prin revenirea la circulația pe ambele sensuri.

Propunerea consilierului, cu păreri avizate, nu a fost ignorată de către Primăria Slatina, care a inițiat în acest sens un sondaj pe pagina web, prezentând modificările privind sistematizarea rutieră și solicitând părerea slătinenilor. Până acum, majoritatea slătinenilor care au răspuns chestionarului- 73% s-au declarat  pentru renunțarea la sensurile uncie, doar 27% nefiind de acord.

Redăm mai jos integral expunerea primăriei:

Vă supunem spre analiză și dezbatere publică inițiativa Primăriei municipiului Slatina de a modifica sensurile unice de circulație de pe relațiile:

Magazinul Universal Oltul – Bulevardul A. I. Cuza – Strada Primăverii – Strada Cornișei (ieșirea spre municipiul Pitești), Strada Cornișei – Strada Libertății – Bulevardul A. I. Cuza (intrarea dinspre municipiul Pitești).

În ultimii ani a crescut vertiginos numărul autovehiculelor care circulă către municipiul Slatina pe relațiile menționate mai sus. Din această cauză, circulația rutieră s-a desfășurat și se desfășoară în condiții tot mai grele în defavoarea slătinenilor:

  • bani mai mulți pentru carburanți,
  • nervi, stres și oboseală pentru conducătorii auto care sunt obligați să petreacă mai mult timp la volan în condiții de circulație bară la bară,
  • pericolul implicării iminente într-un accident rutier,
  • poluarea mediului prin gazele de eșapament, care, pe lângă alte substanțe nocive, conțin monoxid de carbon și dioxid de carbon, substanțe letale pentru om.

Dintre străzile angajate în cele două sensuri, doar Strada Primăverii, care între timp a deveni și stradă cu caracter economic, va mai rămâne stradă cu sens unic.

Ieșirea spre municipiul Pitești se va desfășura pe două trasee:

  • Magazinul Universal Oltul – Bulevardul A. I. Cuza – Strada Libertății – Strada Cornișei.

Reactivând acest traseu, practic, se revine după 11 ani, la vechiul traseu. Caracteristicile tehnice ale celor două străzi permit circulația autovehiculelor sub 3,5 t pe două sensuri. Pe fiecare sens vor funcționa 3 benzi din care: banda nr. 1 pentru parcări oblic dreapta, benzile 2 și 3 pentru rulare.

Nu se va pierde niciun loc de parcare. Va lipsi posibilitatea amenajării parcărilor pe Strada Libertății până în apropiere de Strada Unirii, deoarece lățimea acesteia variază între 15 m și 19 m.

  • Magazinul Universal Oltul – Bulevardul A. I. Cuza – Strada Primăverii – Strada Cornișei, practic, traseul actual.

Intrarea dinspre municipiul Pitești se va desfășura pe traseul actual: Strada Cornișei – Strada Libertății – Bulevardul A. I. Cuza.

În intersecțiile străzilor Bulevardul A. I Cuza – Libertății și Strada Cireașov – Strada Cornișei se va amenaja câte o insulă care va asigura staționarea pietonilor până la apariția culorii verde a semaforului electric și începutul separării celor două sensuri.

Timpii semafoarelor electrice vor fi reglați conform caracteristicilor fiecărei intersecții.

Pe Strada Cornișei, în intersecția cu Strada Primăverii, se va degaja zona verde pentru a permite virajul la stânga de pe Strada Primăveri, prin acordarea priorității în două etape.

Pe Strada Unirii se va reveni la circulația în două sensuri. În zona blocului FA12A pe relația Strada Primăverii – Strada Libertății se vor reamenaja vechile parcări oblig dreapta, în adâncime, spre trotuar.

Prin aceste modificări, cea mai mare parte din conducătorii auto care ies spre municipiul Pitești vor folosi traseul nr. 1.

Astfel, se va reduce timpul tranzitării orașului cu 6 minute pentru fiecare autovehicul și cu el emisia gazelor de eșapament și a poluării fonice. Slătinenii vor plăti mai puțini bani pentru combustibil, vor fi expuși mai puțin pericolului angajării într-un accident de circulație și vor scădea semnificativ celelalte neajunsuri cauzate de actuala circulație.

În raport de rezultatul dezbaterii publice, se va organiza un studiu de fezabilitate pe baza căruia se va iniția sau nu hotărârea Consiliului Local de modificare a celor două sensuri unice.