Oltenii, invitați la selecții pentru cules căpșuni, mazăre sau zmeură, Campania 2018. Vezi OFERTELE

272

Circa o lună de zile mai au la dispoziție oltenii să se înscrie pentru a participa la selecțiile și Bursa locurilor de muncă din sectorul agricol, Campania 2018, organizate în decembrie și ianuarie. Spania caută 800 de culegători de căpșuni, Danemarca și Portugalia 200 de culegători de mazăre, iar Portugalia alți 30 de culegători de zmeură, mure și afine. Înscrierile se fac la consilierul EURES din cadrul AJOFM Olt.

Anul acesta, 94 de olteni au ales să muncească în străinătate prin contracte mijlocite prin intermediul AJOFM Olt- serviciul Eures, majoritatea în domeniul agricol: 67 în Spania, 22 în Danemarca, 3 în Portugalia și câte unul în Marea Britanie și Norvegia. Deși curge cu oferte, mulți se lovesc de impedimentul cunoașterii unei limbi străine, condiție impusă de angajatorii străini, așa că cele mai căutate oferte sunt cele din domeniul agricol. Iar selecțiile pentru cei care doresc să prindă contracte în campania 2018 de recoltat fructe și legume sunt în toi.

” În acest moment, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt sunt așteptați să aplice oltenii interesați să muncească în Campania 2018 în domeniul agricol, pentru care se vor organiza selecții și birsă în decembrie și ianuarie. Cea mai numeroasă ofertă vine din partea unui angajator din Spania, care recrutează nu mai puțin de 800 de persoane, oferta adresându-se și cuplurilor, fără însă a se impune vreo condiție de cunoaștere a unei limbi străine și fără a se solicita experiență. Mai avem oferte din partea unor angajatori din Danemarca și Portugalia”, declară Elena Țane, consilier Eures.

400 de femei și 400 cupluri, la căpșuni în Spania

5 decembrie este data limită până la care oltenii care doresc să meargă la anul la cules de căpșuni în Spania se pot înscrie la bursă. Se caută 400 de cupluri și 400 femei, cu vârsta cuprinsă între 18–50 ani. Durata contractului de muncă este de aproximativ 3 luni, data estimată de angajare este 15 februarie 2018. Timpul de lucru este de 6,5 ore efectiv lucrate pe zi/40,15 ore pe săptămână împărţite în 6 zile, ziua 7 este zi de odihnă care poate să nu coincidă cu duminica. Programul de lucru începe la primele ore ale dimineţii, până la finalul zilei beneficiind de o pauză de o jumătate de oră.

Salariul oferit este de 40,43 euro brut/zi, conform Convenţiei colective aplicabile plătibil la două săptămâni prin transfer bancar. Contribuţiile datorate sunt de 2% impozit pe venit şi 113 euro asigurare socială. Cazarea este oferită de angajator contra unei sume de 1,6 euro/zi (plata utilităților).

Plata transportului către Spania este suportată de către angajator, urmând să fie recuperată din salariul lucrătorului, iar plata transportului pentru întoarcere, dacă se respectă contractul, este suportată de către angajator. Transportul pentru întoarcere va fi suportat de către lucrător, dacă acesta decide să rezilieze contractul. Perioada de probă este de 15 zile.

Data și locația bursei nu au fost însă anunțate.

Plata la kg pentru culegătorii de mazăre

Circa o lună de zile mai au la dispoziție oltenii să se înscrie pentru a participa la Bursa locurilor de muncă pentru cules de mazăre în Danemarca și Portugalia, termenul limită de trimitere a CV-ului find 3 decembrie. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza în prima parte a lunii decembrie la Târgu Jiu și Slobozia, burse ale locurilor de muncă în sectorul agricol, la cules de mazăre pentru ocuparea a 200 locuri (100 locuri pentru Danemarca și 100 locuri pentru Portugalia). „Preselecția CV-urilor aplicanților se va face de către angajator, apoi se va proceda la  invitarea la selecție a persoanelor, în timp util, de către consilierii EURES. Detalii referitoare la data, locul şi programul selecţiei vor fi trimise NUMAI persoanelor invitate.  Nu sunt admise alte persoane la interviu”, atenționează consilierul Țane.

Se va munci în ferme cu lucrători din diverse țări, cu program de lucru 30 – 40 ore, 6 zile/săptămână. Durata contractului este în Danemarca iunie – octombrie 2018, , iar în Portugalia martie – iunie 2018. În Danemarca, cazarea se face în rulote, taxa de cazare plătită de lucrător/zi este de 8 euro și acoperă inclusiv gazul, apa și electricitatea, iar pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă se va plăti 1,5 euro/zi/persoană. În Portugalia, cazarea se face în case echipate cu toate utilitățile, taxa de cazare plătită de lucrător/lună este de 100 – 120 euro, incluzând consumul/utilitățile, iar transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit.

Plata muncii este în funcție de cantitatea culeasă, în lădițe, caserole cu gramaj specific. În Danemarca, salariul este 0.6 euro brut/kg + 12,5% alocație de concediu, iar în Portugalia salariul minim/lună/persoană pentru 173 de ore de lucru este de 700 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg în 173 de ore, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,30 euro/kg, ca bonus.

Se cer cunoştinţe de limba engleză – nivel minim.

8 luni la zmeură în Portugalia

Tot prin intermediul reţelei EURES se caută și 30 de culegători de  zmeură, mure și afine,  în Portugalia. Durata contractului este de  8 luni (martie – octombrie). Se lucrează 40 de ore/săptămână, cu 2 zile libere/săptămână. Sunt acceptate persoane și cu studii primare, preferate sunt cele cu experiență și abilități în munca la câmp, dar nu reprezintă o cerință obligatorie. Cazarea este asigurată de către angajator și plătită de angajat cu 2,75 euro/zi. Transportul Romania – Portugalia este asigurat de angajator. Compania plătește lunar lucrătorilor o alocație de hrană, un bonus de productivitate (275 euro), iar la sfârșitul contractului, lucrătorii vor primi în plus 200 euro. Salariu: minimum 776,11 euro brut/lună – maximum 1216,51 euro brut/lună, în funcție de orele lucrate lunar.

Se cere cunoașterea unei limbi străine: engleză/spaniolă/portugheză – cunoștințe de bază, însă nu este obligatoriu. Termenul limită pentru depunerea documentelor este 31 decembrie 2017.