Donarea de sânge crește imunitatea în perioada rece

49

În perioada 6-10 noiembrie are loc o amplă campanie naţională de donare de sânge organizată în 10 oraşe ale ţării de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti. Spitalele din România au mare nevoie de sânge, iar tu poţi fi unul dintre salvatori. Îţi va prinde bine şi ţie din mai multe puncte de vedere, scrie Click.

Beneficii pentru sănătate

Să donezi 450 ml din propriul sânge nu îţi face rău, dimpotrivă. În felul acesta, se îmbunătăţeşte calitatea sângelui, care e stimulat să se regenereze, se reduce riscul de boli cardiovasculare şi se creşte imunitatea organismului. În afară de toate acestea, donând sânge, ai ocazia să beneficiezi de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO şi Rh, HLG (hemoleucograma) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II, Ac –anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza-enzima hepatică). De asemenea, la cerere, ai dreptul o dată pe an, gratuit, la un set complet de analize de biochimie.

După o donare primeşti bonuri de masă în valoare de 63 de lei, scutire la serviciu / la facultate pentru ziua respectivă şi reducere 50% la transportul în comun pentru luna respectivă. Potrivit coordonatorilor campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, intervalul dintre două donări consecutive trebuie să fie de două luni. „Femeile pot dona de maximum 4 ori pe an, iar bărbaţii de maximum 5 ori”, ne spune Delia Vasile, studentă în anul IV la Medicină şi membră a echipei de organizare a campaniei de donare de sânge.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a putea fi donator

Să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.

Greutatea să fie de peste 50 kg.

Să ai tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg şi puls regulat, de 60-100 bătăi pe minut.

Să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni.

Să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni (hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine).