Wi-Fi GRATUIT pentru scorniceșteni în spațiile publice

87

Orașul Scronicești este prima localitate din Olt care se aliniază noilor indicații europene de a asigura în spațiile publice acces gratuit la internet locuitorilor. Măsura inițiată de viceprimarul Daniel Tudor a fost aprobată în ședința de Consiliu Local de pe 31 octombrie.

După modelul Primăriei Iași care asigură internet wireless gratuit în mai multe zone publcie și la Teatrul Național și respectând o decizie a Comisiei Europene care prevede ca până în 2020 fiecare oraș european să  să aibă Wi-Fi hotspots în piețe publice, parcuri, spitale, dar și alte spații publice pentru a facilita cetățenilor un mod de viață în pas cu era digitală, Scorniceștiul dă tonul în județul Olt. Primăria orașului de pe Plapcea a aprobat pe 31 octombrie, în cadrul ședinței de consiliu local, proiectul de hotărâre inițiat de vicele Daniel Tudor prin care toți cetățenii vor avea acces la internet prin wi-fi gratuit in spațiile publice ale orașului.

Astfel, dacă pentru terase, localuri și restaurante WI-FI-ul public este deja o metoda de a-și atrage clienții și e prezent la tot pasul, se intenționează ca la la nivel național internetul fără fir, gratuit si non-stop să fie accesat în toate localurile, zonele turistice și instituțiile publice. Un proiect de lege în acest sens a fost depus anul trecut în Parlament.

Un acord încheiat între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană în mai prevede ca cetățenii Uniunii Europene să beneficieze de servicii de Wi-Fi gratuit în toate spațiile publice din UE. Inițiativa WiFi4EU – care va permite instalarea serviciilor de Wi-Fi hotspots în piețe publice, parcuri, spitale, dar și alte spații publice, reprezintă un acord politic prin care cele trei instituții europene vor investi 120 de milioane de euro pentru a finanțarea echipării cu servicii publice gratuite de Wi-Fi în 6.000-8.000 de municipalități din toate țările membre.

Potrivit Comisiei Europene, autoritățile publice locale – atât municipalități, cât și grupuri de municipalități – care doresc să ofere servicii de Wi-Fi în zone unde nu există astfel de servicii publice sau private vor putea să aplice pentru finanțări printr-un proces simplu și non-birocratic. Comisia propune ca fiecare oraș să aibă acces fără fir la internet până în 2020.