Paul Stănescu: Ne dorim realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcționale

86
 Viceprim-ministrul Paul Stănescu a declarat astăzi, la cea de-a XVII-a sesiune a Conferinţei Europene a Miniştrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului – CEMAT, organizată la Bucureşti, ca această reuniune trebuie să contribuie la realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcţionale.
“Studiul iniţiat de noi arată că există deja o mare varietate de zone funcţionale în Europa. Ca urmare, vedem posibil ca acest concept să fie prezent în viitoarele exerciţii financiare multianuale de programare a fondurilor europene. Ne dorim ca întâlnirea de astăzi să contribuie la realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcţionale, cu prezentarea tipurilor de proiecte relevante la nivelul acestor zone şi prezentarea rolului democraţiei teritoriale în eficientizarea activităţilor de dezvoltare. Cel mai important aspect este că astfel de întâlniri au loc pentru a putea livra politici publice mai bune cetăţenilor noştri, în ţările pe care le reprezentăm, să găsim instrumentele cele mai potrivite de dezvoltare”, a declarat Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, potrivit agerpres.ro.

El a adăugat că la nivelul UE cooperarea în domeniul dezvoltării teritoriale a avut deseori la bază documente elaborate anterior la nivelul CEMAT.

Paul Stănescu a menţionat că rezultatele activităţilor din cadrul CEMAT sunt foarte importante pentru România, în contextul în care la nivel naţional a fost iniţiat un amplu proces de revizuire şi adoptare a legislaţiei în domeniul amenajării şi urbanismului.

“Intenţia de organizare a celei de-a XVII-a reuniuni CEMAT a fost promovată în contextul în care în anul 2019 România va asigura preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, creând astfel oportunitatea realizării unei conexiuni între cele două paliere de comunicare în domeniul dezvoltării teritoriale. Tematica propusă pentru prezenta sesiune a conferinţei se referă la zonele funcţionale – capitalizarea potenţialului local prin politici de dezvoltare teritorială în Europa. Este un subiect de actualitate, în concordanţă cu obiectivele Consiliului Europei şi ale CEMAT şi în strânsă conexiune cu subiectele tratate în cadrul reuniunilor precedente, desfăşurate în Grecia, Rusia sau Portugalia”, a explicat el.

Potrivit vicepremierului, alegerea acestui subiect a ţinut cont de tendinţele şi provocările actuale în dezvoltarea teritorială şi obligaţia asumată de a implementa cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite prin Agenda 2030. În acest sens, el a subliniat importanţa colaborării între nivelul central şi local al administraţiei publice, între sectorul public, cel privat şi cel neguvernamental, dar şi între diverşi operatori economici.

“Este un domeniu de colaborare multistatală care, în curând, aniversează 50 de ani. Importanţa evenimentului este dată nu doar de unicitatea sa, fiind singurul cadru pan-european de cooperare în domeniul planificării spaţiale şi dezvoltării teritoriale, ci şi de obiectivul comun pe care îl urmăreşte: dezvoltarea teritorială durabilă a continentului european. Considerăm foarte utilă o astfel de platformă pentru dezbateri, schimb de experienţă şi bune practici. Credem cu tărie că poate asigura inclusiv corelarea politicilor de dezvoltare dintre statele membre şi non-membre”, a declarat el.