Klaus Iohannis, atacuri dure la adresa Guvernului

34

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat evaluări ale situației în care se află România într-o ieșire publică furibundă cu atacuri dure la adresa Guvernului.

El susține că, în ciuda creșterii economice, situația României este un extrem de grea, pentru că acest Guvern nu încetează cu ”țopăiala fiscală bugetară”, lucru care nu s-a întâmplat după ce președintele a investit în Guvern.

”România traversează o perioadă de creștere economică. În sine, este o perioadă foarte bună, record chiar în UE, dar această creștere are vulnerabilități. Prima este că această creștere se bazează pe consum. Lipsește o parte esențială pentru a avea o creștere economică sănătoasă: partea de investiții. Lipsa investițiilor este un semnal foarte îngrijorător.

Au scăzut nepermis de mult investițiile publice și acestea au rol foarte important în echilibrarea economiei. Acestea au scăzut cu 20% față anul trecut pe aceeași perioadă, asta în condițiile în care nici anul trecut nu a fost prea bună.

Veniturile fiscale: suntem într-o situație foarte ciudată. Economia crește și veniturile fiscale scad. În loc în să avem mai mulți bani la buget, pentru că economia crește, culmea, veniturile fiscale scad. Colectarea a scăzut la 25% ceea ce este extrem, extrem de puțin, ceea ce este foarte îngrjiorător.

Guvernul se comportă aidoma unui om care câștigă în fiecare lună tot mai mult, dar în fiecare lună se împrumută în fiecare lună tot mai mult de la bănci și lasă datoriile pe seama nepoților. Este un comportament extrem de iresponsabil”, a declarat Klaus Iohannis.