INCREDIBIL Liderul separatist catalan destituit, Carles Puigdemont, căsătorit cu o româncă. Află cum l-a cunoscut şi cum se descurcă singură

128

Omul care a adus Spania în pragul dezmembrării, fostul liderul separatist catalan Carles Puigdemont, este căsătorit de ani buni cu o moldoveancă. Marcela Topor, mai tânără cu 13 ani, acesta este jurnalistă. Cei doi au doi copii, care au rămas cu mama lor după ce Puigdemont pentru a nu fi arestat,a fugit în Belgia.

Fostul preşedinte catalan a părăsit Spania luni, abandonându-şi promisiunea de a ”rezista paşnic” eforturilor Madridului de a-i închide Guvernul,. După dispariţia lui Marcela Topor a rămas singură cu copiii – Magalí (10 ani) şi Maria (8 ani).

Puidgemont a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că nu intenţionează să ceară azil în Belgia şi a subliniat că se va întoarce acasă doar dacă va primi asigurări că va fi judecat corect. El nu a oferit niciun indiciu despe când ar putea să se întoarcă în ţară.

El a fost citat să se prezinte la Audienţa Naţională joi şi vineri, pentru a fi inculpat de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri, acuzaţii de care dacă va fi găsit vinovat rscă să fie condamnat la până la 30 de ani de închisoare.

Apropiaţii o descriu pe soţia liderului separatist catalan ca o persoană timidă, care trăieşte împreună cu copii într-o casă modestă, la Sant Julià de Ramis, la aproximativ o oră şi jumătate distanţă cu maşina de Barcelona. Soţul ei locuieşte de obicei în apartamentul de la Barcelona.

Topor, care vorbeşte spaniolă, engleză, catalană şi română, este redactor la revista de limbă engleză Catalonia Today, fondată de soţul ei, şi prezintă Catalan Connections, o serie de interviuri televizate difuzate de un post local.

Alintată de prieteni ”Mars”, ea l-a cunoscut pe Puidgemont în 1996, când a jucat într-o piesă la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Amatori în oraşul natal al viitorului ei soţ. El era directorul centrului cultural în care s-a jucat piesa.

Fiica unei familii modeste din Vaslui, în România, Topor a absolvit Liceul Mihai Kogălniceanu în 1994. Potrivit unor informaţii de presă, este prezentată de către foşti colegi de clasă ca ”o elevă discretă, harnică şi pasionată de studierea limbilor străine”.

După liceu s-a înscris la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, unde a studiat limbi străine. Ea s-a implicat în teatru şi a jucat în Catalonia pe când se afla în anul doi de studii. Atunci l-a cunoscut pe Puigdemont.