Se cere pensionarea profesorilor cu trei ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare

89

Sindicatele din învățământ, solicită către Guvern  modificarea Legii pensiilor, astfel încât profesorii să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ(FSLI) pune problema epuizării și a suprasolicitării psihice a profesorilor, precum și anumite probleme medicale care îngreunează activitatea didactică.

Sindicaliștii susțin că la clasele mari, de peste 35 de elevi, profesorii au o responsabilitate mai mare față de aceștia și față de pregătirea lor precum și consum psihic și efort în ceea ce privește conduita și pregătirea profesională, toate acestea ducând la epuizare.

În cazul unor probleme medicale, profesorii nu s-au putut pensiona mai devreme deoarece ar fi însemnat pensionarea pe caz de boală cu ”venituri umilitoare, sub limita de subzistență”.

“Federaţia noastră a făcut demersuri şi a solicitat premierului Mihai Tudose ca în noua Lege a pensiilor, în sistemul de educaţie, să fie permisă pensionarea cadrelor didactice cu trei ani mai devreme. Numărul anual al dascălilor care ar putea solicita acest lucru nu va fi atât de mare încât să pună presiune pe bugetul pensiilor şi asigurărilor sociale”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu, precizând că, din cauza pensiilor ”de mizerie”, cei mai mulţi profesori solicită prelungire de activitate, pentru că nu pot alege varianta de a avea venituri din care nu se pot întreţine.