Sănătate la seringă: Aproape 20.000 de doze de vaccinuri, în stocul DSP Olt

114

Pentru bebeluși avem Hexacima suficient și pentru trimestrul I  2018, însă adolescenții așteaptă Diftavax din iulie. La nivelul Oltului, există 19.877 de doze de vaccinuri, total ce include şi cele 2.536 de doze de Hexacima, care se adresează grupelor de vârstă 2, 4, 11 luni, ce vor ajunge mâine.

Deși nu există medicamente și vaccinuri care să ofere siguranță de 100%, imunizarea este necesară pentru prevenire anumitor boli grave şi apariția unor focare. Iar depozitul antiepidemic al Direcţiei de Sănătate Publică Olt nu este gol, la începutul acestei luni stocul de vaccin fiind de 17.341 de doze, iar mâine sosind alt lot.

Potrivit datelor transmise astăzi de DSP Olt, există: vaccin BCG (împotriva tuberculozei) = 3.200 doze; vaccin hepatitic B pediatric (împotriva  hepatitei tip B) = 1.129 doze; vaccin hexacima (împotriva hepatitei tip B, difteriei, tusei convulsive, tetanosului, poliomielitei, infecţiei haemophilus influenzae) = 1.994 doze; vaccin ROR (împotriva  rujeolei, oreionului, rubeolei) = 3.062 doze; vaccin tetraxim (împotriva difteriei, tusei convulsive, tetanosului, poliomielitei) = 3.179 doze; vaccin pneumococic (împotriva pneumoniei, meningitei cu pneumococ) = 2.760 doze; vaccin VTA (împotriva tetanosului)  = 2.017 doze; vaccin dT (împotriva difteriei, tetanosului ) = 0 doze.

Hexacima şi pentru la anul

Deşi avem 1994 de doye de Hexacima, judeţul a mai primit un lot, astfel încât să acopere necesarul şi pentru primul trimestru al anului viitor. “În data de 26 octombrie, UNIFARM  Bucureşti  ne-a anunţat că în depozitarul central există repartizate pentru judeţul Olt o cantitate de 2.536 doze de vaccin hexacima, care se adreseaza grupelor de vârstă – 2, 4, 11 luni. Vaccinul va fi ridicat în data de 31.10.2017 (marţi), în condiţii corespunzătoare de către unitatea noastră (maşina de capacitate corespunzătoare cu respectarea lanţului de frig). În condiţiile date, vaccinul hexacima este suficient pentru acoperirea vaccinală optimă, inclusiv a trimestrului I 2018.”, a anunţat DSP Olt astăzi.

Diftavax, aşteptat din iulie

Deşi este aşteptat de câteva luni, iar numărul restanţierilor este destul de mare, încă nu se ştie nimic despre aproviyionarea cu vaccinul DIFTAVAX  (dT), un produs biologic care se adresează copiilor cu vârsta de 14 ani şi conţine 2 tipuri de antigene (difterie şi tetanos).

“Raportat la datele statistice judeţene, numărul de restanţieri cumulat până la data de 01 octombrie 2017 este 2.618 doze. Deficitul de vaccin s-a produs începând cu luna iulie a anului curent. Vaccinul este un produs biologic achiziţionat prin licitaţie naţională. Nu avem informaţii oficiale privind aprovizionarea cu produsul biologic –Diftavax”, precizează DSP.

Vaccinarea nu oferă siguranţă 100%, dar este necesară

“Populaţia trebuie să accepte că nu există medicamente şi vaccinuri care să ofere siguranţa de 100%, motiv pentru care încrederea în utilizarea acestora trebuie să aibă la bază avantajele şi NU dezavantajele. Reacţii adverse în urma vaccinării sunt foarte rare, dar controlabile”, este mesajul este transmis de dr. Marinela Madan, medic şef DSP Olt.

Imunizarea este o măsură de protecţie/ prevenţie a organismului împotriva unor boli infecţioase, iar toţi născuţii beneficiază de o schemă de imunizare aprobată în cadrul Planului Naţional de Imunizare încă din maternitate. “Nerespectarea schemei de imunizări aprobat în P.N.I. duce la apariţia  mai multor cazuri de îmbolnăvire, eventual focare. Teoretic, vaccinarea este obligatorie, dar nu se poate administra vaccin unui minor fără consimţământul tutorelui sau unui adult  fără acceptul său. Bolile pentru care sunt vaccinaţi copiii sunt boli foarte grave, împotriva cărora sistemul lor imun este mai puţin eficient. Dintre principalele boli prevenite prin vaccinare în cadrul P.N.I. fac parte: tuberculoza, hepatita tip B, difteria, tusea convulsivă, tetanosul, rujeola, rubeola, oreionul, poliomielita, infecţia haemophilus influenzae, pneumonia, meningita cu pneumococ, gripa.”, atrage atenţia specialistul DSP.