Probleme tot mai mari în Catalonia. Europa sub tensiune

62

Directorul general al poliţiei catalane, Pere Soler i Campins, a fost destituit de Guvernul spaniol, această decizie făcând parte din măsurile venite după hotărârea de punere în aplicare a articolului 155 al Constituţiei Spaniei, relatează agenţia EFE, citată de La Vanguardia, potrivit news.ro.

Pere Soler i Campins le-a adresat o scrisoare de despărţire celor din poliţia catalană. “Vreau ca la despărţire să vă spun ce v-am spus şi când am venit, că voi fi mereu un apărător al vostru şi la ordinele voastre”, a notat fostul şef al Mossos d’Esquadra.

Potrivit La Razon, Guvernul spaniol va controla în Catalonia peste 33.000 de agenţi care fac parte din Poliţia Naţională, Garda Civilă şi Mossos D’ Esquadra.

Okdiario.com notează că sute de angajaţi ai poliţiei catalane au semnat o declaraţie adresată ministrului spaniol de Interne, prin care îşi arată respectul faţă de Constituţie şi se angajează să menţină legalitatea în Catalonia.

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat, vineri, cu 70 de voturi la zece şi două abţineri, o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană.

După adoptarea moţiunii de către parlamentul catalan, premierul spaniol Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan şi a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie.