Reacție dură din partea premierului Mihai Tudose după avertismentul Comisiei Europene cu privire la Pilonul II de pensii din România

45

Comisia Europeană a lansat recent un avertisment cu privire la Pilonul II de pensii din România, iar Mihai Tudose a reacționat dur.

„Nu știu ce raport aveți dvs. Este raportul Comisiei sau raportul reprezentantului, ce a înțeles reprezentantul Comisie la București? Nu este prima dată când înțelege niște chestii pe care le înțelege numai domnia sa. Să avem bugetul pe masă și o să vedeți atunci: ce rămâne, ce nu rămâne, ce trece și comentați ce facem noi, nu ce spun alții că o să facem noi. Despre ce visează orice priceput în toate domeniile, iertați-mă, dar chiar nu vreau să comentez”, a spus Mihai Tudose.

Conform unui document datat 24 octombrie și publicat în presă, oficialii europeni susţin că Executivul de la Bucureşti intenţionează să reducă transferurile către Pilonul II, transferuri care în prezent reprezintă echivalentul a 0,8% din PIB anual.

O astfel de intenţie a Executivului a fost anunţată, de vicepremierul Marcel Ciolacu, la conferinţa Live Business, organizată de economica.net.

“Momentan Pilonul 2 rămâne obligatoriu. Am identificat o singură problemă. Transferul de bani de la pilonul 1 la pilonul 2 este acum de 100%. Transferul ar trebui să fie egal cu rata de colectare a contribuţiilor de asigurări sociale, care este acum de 80-85%”, a spus atunci Ciolacu.

6,92 milioane de participanţi sunt acum înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat, iar conturilor lor de pensie privată vor fi afectate de această decizie a Guvernului.

În primul semestru din 2017 s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 3,42 miliarde de lei (0,75 miliarde de euro), cu o medie de 552,86 milioane lei/lună. Comparativ cu primul semestru din 2016, valoarea totală a contribuțiilor virate în semestrul I din 2017 a crescut cu 20,47%.

Suma reprezintă contribuţia de 5,1% virată de sistemul asigurărilor sociale de stat, pe care Executivul anunţă că o va diminua.