Viorel Chirea expune la Slatina. O mărturie vie despre iconografia populară a Oltului de Jos

191

Mâine, 24 octombrie, ora 15.00, la Galeria ARTIS a Muzeului Judeţean Olt va avea loc venisajul expoziției -manuscris, icoană, pictură murală- „ZUGRAVI ŞI ICONARI POPULARI ÎN ZONA OLTULUI DE JOS. SINTEZE VIZUALE”. Artistul caracalean Viorel Chirea vine în fața iubitorilor de artă din capitala județului cu arta sacră, un studiu artistic despre opera zugravilor și iconarilor populari.

De 22 de ani expune în toată țara și în străinătate (Bulgaria, Italia, Belgia, S.U.A.), se poate lăuda cu lucrări în colecții particulare din Belgia, Grecia, Portugalia, S.U.A., trecând în palmares 56 de expoziţii personale şi de grup, de grafică, ilustraţie, fotografie, pictură de şevalet şi murală. Artei sacre i-a dedicat din 2002 șapte expoziții la Caracal, Craiova și Bruxelles și este realizatorul programului iconografic al capelei militare “Sf. Martiri Brâncoveni”- Caracal (grup), programului iconografic al bisericii “Sf. Gheorghe”- Caracal (grup), ansamblului mural “Tablou votiv & Căluşul românesc”- (Teatrul de vară, Caracal), programului memorial-iconografic al Aşezământului Social “Casa Doamna Maria Brâncoveanu”- Caracal și programului memorial-iconografic al Cancelariei Parohiale “Sfântul Ioan Botezătorul”- Caracal.

Artist plastic în cadrul Centrului Cultural Municipal din Caracal, doctorand în arte decorative și design și cu un master în artă sacră, artistul plastic caracalean Viorel Chirea vine în fața publicului slătinean cu sinteze vizuale despre zugravi și iconari populari din zona Oltului de Jos, o cercetare ce surprinde întreaga pregătire artistică a zugravului iconar, o vie mărturie a credinţei şi a tradiţiei creştine din zona Oltului de Jos-Romanaţi.

„Această frumoasă incursiune în trecutul iconografic al judeţului nostru s-a concretizat prin sprijinul moral şi spiritual venit din partea Sfintei Episcopii a Slatinei şi Romanaţilor şi prin colaborarea cu Direcţia pentru Cultură Olt. Demersul expoziţional pe care îl propun se raportează la opera zugravilor şi iconarilor populari de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui de-al XIX-lea  care constituie peste ani o vie mărturie a credinţei şi a tradiţiei creştine din zona Oltului de Jos-Romanaţi. Demersul meu vizual ţine să evidenţieze principalele centre de interes ale iconografiei populare din zona Oltului de Jos, precum şi încercarea de a “restaura” un caiet volant de modele iconografice. Un alt temei al expoziţiei mele îl constituie faptul că 2017 este an omagial al sfintelor icoane, iconarilor şi pictorilor bisericeşti, an comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului”, explică artistul.

Expoziţia va fi deschisă până pe 9 noiembrie.