Seară românească în Macedonia, realizată de eleve din Slatina

146

Participanții la Festivalul Internațional de Film pentru Copii de la Scopje, Macedonia, au avut parte la finele săptămânii trecute de o seară românească pe cinste, organizată de elevii – jurați din Slatina.

Delicatesele culinare cu specific românesc au strălucit în Macedonia, gâdilând papilele gustative ale numeroșilor participanți din diferite țări la Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Sarmale, cozonaci, dulcețuri și zacuscă, ciocolată, produse de patiserie și nelipsita pâine împletită au atras repede interesul pentru standul românesc. Cele care au organizat seara românească de poveste și au facilitat venirea în contact a multor străini cu tradițiile și obiceiurile românești sunt patru eleve din Slatina și profesoara lor de matematică Grațiela Popa. Îmbrăcate în ie, reprezentantele României în juriul festivalului s-au mândrit peste poate că au cu ce se lăuda.

Alexandra Brătulescu, Adriana Șugubețu, Ștefania Ilie și Alexandra  Dogaru, eleve ale Școlii „Eugen Ionescu“ Slatina, jurate ale festivalului din Macedonia, și-au spus cuvântul privind capodoperele cinematografice din concurs și au întocmit un clasament așa cum sunt ele văzute prin ochiul lor critic, elevele participând și la diverse ateliere cinematografice.

Elevii-jurați slătineni își spun an de an, din 2013, cuvântul cu privire la filme pentru copii intrate în concurs la Scopje.

Filmele Festivalului Internațional din Macedonia, jurizate de patru eleve din Slatina