Deputatul Renică Diaconescu: Se impune demararea și finanțarea unui program complet de vaccinare împotriva infecțiilor cu HPV

115

Creșterea numărului de cazuri de cander de col uterin îi alarmează pparlamentari. Aceștia au organizat  dezbaterea cu tema „Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV”, cu scopul consolidării unui consens politic cu privire la necesitatea și importanța demarării și finanțării unui program complet de vaccinare împotriva infecțiilor cu HPV.

În România, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin o dată la două ore și aproape 2000 pierd lupta cu această boală cauzată de virusul HPV, în fiecare an. Mai mult, țara noastră este pe primul loc în Uniune Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer, femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani fiind cele mai afectate de cancerul de col uterin.

Aceste date îngrijorătoare a determinat organizarea unei dezbateri cu  tema „Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV”. Dezbaterea a fost organizată de Asociația Mame pentru Mame și a reunit membrii din Comisiile de sănătate, buget, învățământ și protecție socială din Camera Deputaților și Senatul României, reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniul sănătății, reprezentanți ai societății civile precum și societăți medicale profesionale.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei de Sănătate din Senat, Renică Diaconescu, dezbaterea a avut ca scop ,,consolidarea unui consens politic cu privire la necesitatea și importanța demarării și finanțării unui program complet de vaccinare împotriva infecțiilor cu HPV,,.

În urma celor discutate, participanții au semnat o scrisoare de susținere publică cu privire la importanța demarării unui program coerent și complet de vaccinare împotriva bolilor provocate de infecția HPV, ca parte integrantă a strategiei de prevenție și reducere a poverii cancerului în România.

,,Reprezentanții societăților medicale profesionale și ai societății civile au transmis Ministerului Sănătății cât și tuturor autorităților cu competențe în elaborarea de politici publice în domeniul sănătății o serie de recomandări cheie pentru inițierea unui program de prevenție a cancerului de col uterin și a bolilor provocate de infecția cu HPV,, a mai afirmat demnitarul.

Acesta a precizat că susține introducerea vaccinului anti-HPV pe lista imunizărilor obligatorii așa cum se întâmplă în unele state europene.