Câți deținuți au fost eliberați din fiecare penitenciar potrivit ANP

121

Ministrul Tudorel Toader a anunțat vineri dimineață că 529 de deținuți au fost puși în libertate imediat, iar alți 3349 de deținuți vor intra în comisiile de eliberare condiționată.

“Au fost la primele ore câteva ezitări cu privire la calea de urmat, administrativă sau judecătorească. Conducerea unui penitenciar s-a dus la instanţă, dar a rezolvat până la urmă administrativ. Restul penitenciarelor au procedat la punerea în libertate directă. (…) Nu mă aşteptam ca impactul să fie atât de mare, dar este efectul legii”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Situația numerică a persoanelor condamnate puse în libertate la termen a fost pubilcată de Administrația Națională a Penitenciarelor în data de 19.10.2017 ca urmare a scăderii zilelor executate în condiții necorespunzătoare, precum și situația numerică a persoanelor condamnate care vor fi discutate în prima comisie pentru liberare condiționată.

Măsurile compensatorii corespund aplicării prevederilor Legii nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Potrivit legii, la fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, un deţinut a primit 6 zile reducere din pedeapsă.