Zilierii olteni, munciți de patroni fără salariul cuvenit și fără echipament de protecție

64

Au curs sancțiunile și avertismentele aplicate de ITM Olt pentru patronii prinși cu zilieri fără a le respecta drepturile legale. Campania de control s-a desfășurat la nivel național.

În perioada 9- 13 octombrie, la nivel național s-a desfășurat o campanie privind respectarea prevederilor Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri și prevederilor legale privind prevenirea și combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă în aceste domenii. Inspectorii de muncă au urmărit identificarea angajatorilor care folosesc zilieri și respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, dar și conștientizarea de către aceste persoane a drepturilor cuvenite.

Inspectorii ITM Olt au depistat zilierii munciți de patroni fără salariul cuvenit și fără echipament de protecție, aplicând mai multe sancțiuni și avertismente. „În domeniul relațiilor de muncă, au fost verificați un număr de 14 beneficiari, în urmă cărora au dispuse 8 măsuri și au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, din care un avertisment pentru neacordarea remunerației minime brute și o amendă în valoare de 6.000 lei, pentru neînregistrarea în Registrul de evidență a zilierilor, în ordine cronologică, toți zilierii cu care beneficiarul are raporturi de muncă în baza prezentei legi. În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost verificați un număr de 12 beneficiari, în urma cărora au fost dispuse 9 măsuri și au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, respectiv 9 avertismente, pentru neprezentarea dovezilor privind acordarea echipamentului de lucru; neefectuarea instructajului privind respectarea regulilor de securitate și sănătate în muncă, conform Legii nr.52/2011”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Olt.

Potrivit legii, remuneraţia acordată zilierilor se negociază între părţi, însă legea stabileşte o limită minimă a acesteia, bazată pe salariul minim brut. Astfel, valoarea pe oră a salariului minim este de 7,382 lei, valabilă şi pentru plata zillierilor.