Florin Iordache: Vor fi eliberați doar câteva sute de condamnați datorită legii compensării condițiilor din închisori

89

Astăzi vor ieși din închisoare primii deținuți care beneficiază de reducerea pedepselor ca urmare a condițiilor inumane din penitenciare. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a putut preciza câți deținuți vor scăpa de arest ca urmare a celor șase zile de libertate primite pentru 30 de zile state în condițiile inumane din penitenciare. Legea 169/2017 privind recursul compensatoriu, promulgată la mijlocul lunii iulie de președintele Klaus Iohannis, este primul pas făcut în direcția îmbunătățirii situației deținuților din țara noastră pentru care România a fost de multe ori condamnată de CEDO.

,,Legea privind recursul compensatoriu este doar primul pas în direcția îmbunătățirii condițiilor din penitenciare. Este obligatoriu să continuăm în această direcție dacă nu vrem să mai primim condamnări de la CEDO pentru situația din închisorile românești. Ministerul Justiției are în vedere și alte măsuri precum creșterea condițiilor din penitenciare prin construirea de noi închisori, dar și introducerea supravegherii condamnaților cu pedepse ușoare cu ajutorul brățărilor electronice sau echivalarea pedepselor mici în zile de muncă în folosul comunității. Discuțiile privind folosirea brățărilor electronice erau avansate la plecarea mea din minister. Din câte știu, sunt luate în calcul mai multe sisteme folosite în Europa și nu numai și se caută soluții tehnice pentru aplicarea măsurii, nu doar la Ministerul Justiției, dar și la Interne”, a declarat, în exclusivitate pentru Realitatea Oltului, deputatul Florin Iordache, fost ministru al Justiției, președintele Comisiei speciale de armonizare a legilor justiției.

Potrivit acestuia, cifrele vehiculate cu privire la deținuții ce urmează a fi eliberați din închisori în urma aplicării legii privind recursul compensatoriu sunt exagerate, iar populația nu trebuie să aibă motive de îngrijorare.

,,În niciun caz nu vorbim de mii de deținuți care vor fi eliberați. Gândiți-vă că lunar ajung în penitenciare câteva sute de persoane și cam tot atâtea sunt eliberate în condițiile de până acum. Reducerea cu două luni la an nu poate conduce decât la eliberarea în plus a câtorva sute de deținuți și vorbim, în mare parte, de cei cu pedepse mici, ei fiind primii avantajați. Această măsură nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni!”, a mai susținut deputatul.