S-a mai stins o stea! Doamna teatrului românesc a urcat la Ceruri

220

Cunoscută publicului din rolurile Vitoria Lipan din ”Baltagul” şi mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970, Actriţa Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, s-a stins din viață noaptea trecută.

Olga Tudorache, doamna teatrului românesc, a format  generaţii de actori, în anii în care a fost profesor universitar și a îmbogăţit lumea teatrului şi a cinematografiei din România interpretând exemplar roluri memorabile. A urcat la Ceruri după o grea suferință, noaptea trecută.

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău.

Actriţa a interpretat mai multe roluri în drame, precum: personajul Edith din ”David Copperfield”, de Charles Dickens, Maşa din ”Cadavrul viu”, de Lev Tolstoi, ”Ducesa de Gloucester” din piesa shakespeariană ”Richard al II-lea”, Vitoria Lipan din ”Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, Lona Hessel din ”Stâlpii societăţii”, de Henric Ibsen, Kitty Warren din ”Profesiunea doamnei Warren”, de George Bernard Shaw, Beatrice din ”Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi Maria Vasilievna din ”Unchiul Vanea”, de Anton Pavlovici Cehov.

Între filmele în care a jucat Olga Tudorache se numără: ”Directorul nostru” (1955), ”Haiducii” (1960), ”Tudor” (1962), ”Răpirea fecioarelor” (1967), ”Răzbunarea haiducilor” (1968), ”Mihai Viteazul” (1970), ”Bietul Ioanide” (1979), ”Domnişoara Aurica” (1986), ”Tusea şi Junghiul” (1990) şi ”Drumul câinilor” (1991).