Marius Iancu, coinițiatorul legii mierii în școli: „ne educăm copiii să mănânce miere și încurajăm apicultura românească”

133

350 de grame de miere lunar, de la producătorii români de miere, vor primi grădinarii și elevii claselor I-IV. Programul Miere în școli este unul benefici atât pentru sănătatea copiilor, promovarea consumului de miere poliformă de la stupinele românești, cât și pentru încurajarea apiculturii pe plan național, consideră și deputatul de Olt Marius Iancu, unul dintre coinițiatorii propunerii legislative.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. Cu toate acestea, potrivit datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, consumul de miere este de 500-600 de grame pe locuitor anual, de trei ori mai mic decât media europeană. Pentru a-i obișnui pe copii să mănânce miere, Guvernul va introduce acest aliment în școli, alături de lapte, corn și măr. O inițiativă ce se bucură de susținerea ministerului Agriculturii și de apicultorii autohtoni.

Printre semnatarii propunerii legislative ce urmează să devină lege se numără și deputatul de Olt Marius Iancu. Alesul oltean promovează și susține acest demers important pentru sănătatea copiilor. „Inițiativa legislativă la care sunt coinițiator va intra, în curând, în dezbaterea parlamentară și va deveni lege, așa cum PSD și-a asumat. Este vorba despre Proiectul pentru modificarea și completarea Legii 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional. Din 2015, legea inițială a fost suspendată și elevii nu au mai primit miere. Acum aceștia vor primi câte 350 de grame de miere lunar, de la producătorii români de miere. Pentru anul 2017 se stabilește un plafon de 16.800.000 lei, fonduri de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sumele alocate rămase necheltuite se reportează pentru anul următor. În acest fel, ne educăm copiii să mănânce miere, care este un supliment foarte sănătos, și încurajăm apicultura românească.”, a postat deputatul pe o rețea de socializare.

Aproape 10% din producţia de miere din producţia naţională se va duce în acest program.

VEZI și:

Miere pentru copii. Află de când vor primii elevii la școală dulcele aliment