Ministrul Sănătății, despre noile centre de arși din București

32

 

Florian Bodog, a vorbit luni, că  se lucrează la studiile de fezabilitate pentru construcția în București a două noi centre destinate marilor arși, iar pentru centrele din Timișoara și Iași vor fi livrate o parte din echipamente până la sfârșitul anului.

“Spitalul de Arși, la momentul de față, este redeschis. Ceea ce facem în momentul de față este faptul că lucrăm la studiile de fezabilitate pentru centrele noi de arși. În București vor fi două centre: unul la Spitalul Grigore Alexandrescu și unul la Spitalul Bagdasar iar în țară: Timișoara, Târgu Mureș și Iași. Situația Iașiului este puțin mai avantajată față de celelalte, la fel cum este, parțial, situația și în Timișoara. Parțial a pornit procedura pentru dotarea centrului din Timișoara și a celui din Iași cu aparatură, pe procedură, de Banca Mondială. Sperăm ca până la sfârșitul anului primele echipamente să fie deja prezente acolo”, a precizat ministrul sănătății.

În prezent nu există locuri suficiente pentru a acoperi solicitările iar fiecare pat amenajat reprezintă un mare plus, mai ales că, după cum spune ministrul sănătății, primește săptămânal de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență mesaje cu privire la solicitări de transfer de pacienți din secții de arși în secții de mari arși.

“După cum știți, noi avem o problemă cu paturile de arși mari, pentru că nu avem capacitatea de a acoperi toate solicitările și atunci fiecare pat nou înființat în țară, indiferent unde se găsește acesta — pentru că transportul nu este o problemă — este un plus în tratamentul marilor arși. Ceea ce vreau eu să vă asigur este că, până la sfârșitul acestui an, parte din echipamentele pentru centrele de arși din Timișoara și din Iași vor ajunge acolo iar începând cu anul viitor, în funcție de cum merg studiile de fezabilitate și proiectarea, îmi doresc să începem construcția centrelor de arși mari”, a spus ministrul.