ALRO, două decenii pe Bursa de Valori. Peste 9,5 milioane tone de aluminiu produs din 1997

164

Astăzi, Alro Slatina aniversează 20 de ani de la listarea acțiunilor la Bursa de Valori București. Două decenii în care Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari și un profit net de 780 de milioane de dolari.

Alro este una dintre primele companii de importanță națională care s-au listat la Bursa de Valori București încă din primii ani de funcționare a BVB. Cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (excluzând Rusia şi Peninsula Scandinavă), aniversează astăzi 20 de ani de la listarea acţiunilor.

În perioada 1997-2016, producătorul de aluminiu a investit peste 680 milioane de dolari, la o cifră de afaceri cumulată de 10 miliarde de dolari. Producţia de aluminiu electrolitic a fost de peste 4 milioane tone, iar cea de aluminiu turnat de peste 4,5 milioane tone.

„Faptul că acţiunile Alro sunt listate de 20 de ani la Bursa de Valori Bucureşti este, pe lângă un motiv de mândrie, o dovadă a solidităţii Companiei. În aceşti 20 de ani, Alro s-a transformat dintr-un producător de aluminiu primar, într-o Companie integrată pe verticală, furnizoare de aluminiu de înaltă calitate pentru industria aeronautică”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General al Alro S.A.

Alro s-a transformat dintr-un simplu producător de aluminiu primar, într-o companie integrată pe verticală, care deţine propria mină de bauxită, în Sierra Leone, propria rafinărie de alumină – Alum Tulcea şi propria divizie de procesare a aluminiului.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, investiţiile masive realizate au făcut ca Alro să crească producţia de aluminiu electrolitic de la 163.000 de tone, în 1997, la 207.000 de tone, în 2016.  Compania a crescut livrările de aluminiu cu grad ridicat de valoare adăugată mare, atât pe segmentul de aluminiu primar, cât şi pe cel de aluminiu procesat.  Astfel, producţia de lingouri (respectiv produse ieftine) a scăzut de la 105.000 de tone, la 8.000 de tone, adică de 12 ori. În schimb, producţia de sârmă din aluminiu a crescut circa trei ori, iar cea de şleburi, de peste şase ori. În segmentul de procesate, producţia de aluminiu extrudat s-a majorat de 5,5 ori, iar cea de produse laminate plate, de peste patru ori, în perioada amintită.

Compania a oferit sponsorizări de peste 9,5 milioane de dolari, implicându-se astfel dezvoltarea comunității.

Spitalul are un nou doppler

Investițiile realizate de companie au avut impact pozitiv și asupra mediului înconjurător, Alro reducându-și emisiile de gaze cu efect de sera de peste 85 ori față de 1997.

În ultimii 15 ani, compania a investit continuu în echipamente moderne și are, în continuare, o strategie de dezvoltare, pe termen lung, care prevede investiţii totale, în perioada 2017 – 2021, de peste 190 de milioane de dolari, din care peste 100 de milioane de dolari pentru proiectele de creştere a eficienţei energetice. Astfel, Compania va adopta conceptul de „Fabrică Verde”, care vizează folosirea tehnologiilor ecologice de ultimă generaţie, disponibile pe piaţă, care îi vor  permite să producă aluminiu cu profitabilitate mare şi foarte mare. În plus, acestea vor contribui la îndeplinirea ţintei Alro de apropiere de zero deşeuri şi zero emisii.

Alro, investiții pentru o Fabrică Verde cu zero deșeuri și zero emisii