Măcel în PSD. Tudose și-a impus voința

71

Comitetul Executiv al PSD s-a întins până târziu în noapte pentru a decide soarta miniștrilor penali și, implicit, a Guvernului Tudose. La finalul întâlnirii, am avut parte de trei demisii ale miniștrilor, toate cerute de premierul Mihai Tudose care și-a amenințat colegii că în caz contrar va pleca el. Au rămas fără titulari portofoliile de la Transporturi, Dezvoltare și Fonduri Europene. Rămâne de văzut cum se rezolvă propblema ministrului ALDE.

Liderii PSD se reunesc astăzi, la ora 12, din nou, într-o ședință a Comitetului Executiv, pentru a decide înlocuitorii celor trei demisionari.

Surse din PSD susțin că la aceste numiri se va ajunge la un vot individual în Comitetul Executiv, pentru că Liviu Dragnea și Mihai Tudose au propuneri diferite pentru cele trei portofolii.

Mihai Tudose l-ar dori, susțin surse din interiorul PSD, pe Gabriel Vlase la Transporturi și pe Marcel Ciolacu la Dezvoltare. Propunerile sale nu sunt agreate de Liviu Dragnea, care ar propriile propuneri.

Abia în urma bătăliei de astăzi vom știi exact care sunt raporturile de putere din interiorul PSD. Analiștii susțin că demisia celor trei miniștri arată că Mihai Tudose preia încet și sigur controlul asupra partidului. Aceștia mai susțin că dacă la întâlnirea de astăzi se impune Liviu Dragnea, atunci înseamnă că demisiile celor trei miniștri, pe care el nu le-a dorit, au fost un act de voință unilateral. Dacă, însă, Mihai Tudose își va impune oamenii, atunci va fi o dovadă clară că Dragnea nu mai deține puterea în PSD.

Bineînțeles, este posibil ca cei doi să fi convenit asupra celor trei nume și să vină în ședința Comitetului Executiv cu o voce comună, pentru a nu agrava și mai mult situația din interiorul partidului, care este extrem de tensionată de vreo două săptămâni.