Guvernul înființează Avocatul Copilului. În Olt, Telefonul Copilului a sunat de 318 ori anul acesta reclamând abuzuri sau neglijență

108

De protecția drepturilor copiilor se va ocupa de la 1 ianuarie 2018 Avocatul Copilului, instituție ce va sta cu ochii pe respectarea legilor privind copiii de către instituțiile statului, iar copii sau orice persoană pot face plângeri direct privind încălcarea drepturilor și libertăților minorilor. În Olt, Telefonul Copilului, la care sunt reclamate diverse situații, sună anual de sute de ori.

De 318 ori a sunat în primele 9 luni ale acestui an Telefonul Copilului, de 328 anul trecut și 460 în 2015, reclamând cazuri de abuzuri fizice sau verbale, neglijență, tratamente inumane sau chiar abuzuri sexuale la care sunt supuși copiii. În două cazuri s-a oferit minorilor plasament în regim de urgență. „De la începutul anului, la linia de urgență gratuită destinată apelurilor de urgență 0800800564 s-au primit 318 apeluri la care s-au reclamat diverse situații, dintre care 48 greșite. 19 apeluri au semnalat cazuri de neglijență, în cazul unei sesizări fiind oferit plasament în regim în urgență, iar 4  abuzuri fizice, de asemenea într-un caz fiind stabilit plasament de urgență”, ne-a declarat Ioana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Olt.

În ciuda numeroaselor programe derulate cu scopul de a preveni violența domestică îndreptată împotriva copiilor, telefonul destinat sesizării abuzurilor asupra minorilor sună de sute de ori atât la direcțiile de protecție, la Asociația Telefonul Copilului sau la alte instituții de unde cei care cer ajutor cred că-l vor primi. Pentru un rol mai amplu privind promovarea și protecția drepturilor copilului, Guvernul a aprobat recent înființarea Avocatului Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului. Noua structură va putea primi și soluționa plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora față de instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica instituțiile publice reclamate.

În plus, acesta va realiza studii/evaluări pentru a stabili gradul în care autoritățile administrației publice centrale sau locale, dar și specialiștii sau persoanele fizice din România respectă, în fapt, drepturile copilului. Actul normativ prevede înființarea a 18 noi posturi în cadrul noii structuri, începând cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele și cazurile care vizează problematica drepturilor copilului.

Prin înființarea Avocatului Copilului, Guvernul respectă recomandarea de țară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva.