Prevenim gripa cu… ședințe și sfaturi. Ordinul prefectului, mare deranj

87

Luăm măsuri de prevenire a bolilor de sezon cu raportări, ședințe și sfaturi, în condițiile în care 30.000 de olteni așteaptă vaccinul gripal, de care DSP Olt nu a primit de la minister nicio informare. Prefectul de Olt s-a trezit azi să intervină pentru limitarea îmbolnăvirilor, dând 4 zile DSP-ului termen să… redacteze materiale.

https://realitateaoltului.ro/2017/10/11/n-avem-vaccin-dar-avem-1934-de-viroze-si-pneumonii-intr-o-saptamana/

Săptămâna trecută, în Olt  s-au înregistrat 1.543 de infecții acute respiratorii, dintre care 50 de internări, dar și 392 de pneumonii, dintre care 69 cu internare în spital.

Deși specialiștii DSP transmit că „Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură și eficientă măsură profilactică” și raportează 30.000 de persoane, considerate la risc și care doresc să se vaccineze antigripal  în sezonul 2017- 2018, dozele de vaccin solicitate încă se lasă așteptate. Răspunsul oficial oferit de DSP Olt este: „Nu avem informații oficiale privind aprovizionarea cu produsul biologic – vaccin gripal“.

Situația prezentată ieri de media locală l-a alarmat pe prefectul de Olt Silviu Neacșu, care a convocat astăzi o întâlnire de lucru cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt pentru a analiza situația măsurilor de prevenire a bolilor de sezon la nivelul județului și a purtat discuții cu CAS și IȘJ solicitând convocarea în ședințe a medicilor de familie, medicii școlari și profesori.

„Pentru a avea o situație clară, prefectul județului a solicitat Direcției de Sănătate Publică Olt să întocmească săptămânal, la nivelul județului, o situație privind: măsurile de prevenire luate, în special pentru copii și persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire; numărul îmbolnăvirilor; localitățile, zonele, unitățile cele mai afectate; numărul de persoane vaccinate antigripal, pe categorii de vârstă și persoane cu risc crescut de îmbolnăvire; existența unor situații deosebite înregistrate la nivelul județului Olt (epidemii de gripă, pneumonii etc). Prima situație va fi întocmită la începutul săptămânii viitoare.”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii. Adică ceea ce oricum fac cei de la DSP, care prezintă aceste situații ministerului de resort.

Mai mult, reprezentanții DSP vor da lecții privind măsurile de prevenire și riscurile apariției bolilor de sezon medicilor de familie, iar aceștia, la rândul lor, elevilor și profesorilor. DSP-ul are și sarcina de a realiza în 4 zile materiale informative de prevenție care să fie aduse la cunoștința populației.