Cu hârburi la salvarea vieților. Trei sferturi din ambulanțele Oltului ar trebui casate; SMURD stă mai bine. MAI promite ambulanțe noi

132

Cu peste 300.000 de km la bord, trei sferturi din ambulanțele Oltului ar trebui casate. SMURD Olt stă mai bine, cele mai vechi autospeciale având 9 ani vechime. MAI promite în patru ani achiziționarea a 2200 de ambulanțe la nivel național.

La peste 300 de intervenții zilnic, în medie, sunt folosite ambulanțele din județul Olt, de promptitudinea cu care ajung la pacient sau îl transportă la spital depinzând de cele mai multe ori viața acestuia. Deși de importanță capitală, tocmai la acest capitol suntem deficitari. Acesta este de fapt și unul dintre motivele care au scos zilele acestea în stradă și sindicaliștii de la Ambulanța Olt, aceștia atrăgând atenția guvernanților că multe dintre autosanitare sunt afectate de uzură și au multe sute de mii de kilometri parcurși. Potrivit legii, casarea se face după 5 ani de la intrarea în uz sau după atingerea a 500.000 km.

La Olt, trei sferturi dintre mașinile folosite de Serviciul Judeţean de Ambulanţă au sute mii de km şi cinci ani de funcţionare. Potrivit normativelor, ele ar fi trebuit casate. Din cele 50 de ambulanţe, aproape 40 au peste 300.000 de kilometri la bord. De aceea, se strică des şi trebuie reparate. În plus, nu pot fi folosite pentru orice solicitare. Maşinile “bătrâne” nu sunt utilizate la transferul pacienţilor către spitale din alte judeţe, ci doar pentru intervenţii locale. Cea mai “bătrână” ambulanţă ar fi trebuit casată de aproape 10 ani şi are la bord peste 700.000 km.  Reparaţia salvărilor de la Servciul Judeţean din Olt costă anual, în medie 50.000 lei. Cele mai mari cheltuieli sunt atunci când trebuie înlocuite motoarele.

 

SMURD Olt stă mai bine

Pentru intervențiile SMURD, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Matei Basarab Olt nu a trimis nicio solicitare până acum la IGSU privind necesitatea de noi autospeciale de intervenție. Nici nu prea ar mai avea nevoie, spune Dan Nedeloiu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt, în condițiile în care serviciul este dotat cu 7 ambulanțe, fiecare gardă fiind dotată cu câte o mașină. În ceea ce privește vechimea legală, toate au depășit-o. Cele mai vechi autospeciale, patru, au fost achiziționate în 2008, iar una în 2009. Cele mai noi au intrat în parcul auto în 2012.

 

2200 ambulanțe, în 4 ani.

Guvernul a emis o ordonanță care prevede că Ministerul Afacerilor Interne va achiziționa prin IGSU în sistem centralizat 2200 de ambulanțe în termen de 4 ani, de care vor beneficia SMURD și serviciile publice de ambulanță. Este vorba de ambulanţe de tip A, pentru pacienţii neasistaţi, de tip B, pentru intervenţie de urgenţă şi prim ajutor, şi de tip C, pentru urgenţele medicale majore, cu medic la bord. Pentru SMURD, se vor achiziţiona doar ambulanţe de tip B şi C. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, va coordona achitivităţile privind finanţarea şi derularea procedurilor de achiziţie, precum şi livrarea ambulanţelor.