Alro, investiții pentru o Fabrică Verde cu zero deșeuri și zero emisii

112

190 de milioane de dolari intenționează să investească Alro Slatina pentru creşterea eficienţei energetice până în 2021. În ultimii 15 ani, compania a investit continuu în echipamente moderne.

Folosirea tehnologiilor ecologice de ultimă generaţie, disponibile pe piaţă, care vor permite companiei să producă aluminiu cu profitabilitate mare şi foarte mare urmărește Alro Slatina, compania investind în acest sens în următorii patru ani.  Potrivit unui comunicat al companiei, conceptul de „Fabrică Verde” vizează apropierea de zero deşeuri şi zero emisii, investițiile în acest sens fiind de peste 190 milioane de dolari, din care mai mult de 100 de milioane de dolari pentru proiectele de creştere a eficienţei energetice.

„În ultimii 15 ani, am investit continuu în echipamente moderne, care au crescut nu doar producţia, ci şi eficienţa operaţională. În plus, programele noastre de cercetare ne-au ajutat să atingem consumuri de energie şi emisii cu mult mai reduse comparativ cu media industriei. Acum a venit momentul să facem pasul următor, să diminuăm suplimentar amprenta industrială, dar în acelaşi timp să continuăm să creştem producţia de aluminiu cu valoare adăugată mare şi foarte mare şi să ne consolidăm poziţia pe pieţe sofisticate, precum industria aero sau cea auto”, a declarat directorul general Gheorghe Dobra.

În primele şase luni ale acestui an, Alro a finalizat investiţii de peste 16 milioane de dolari, atât în segmentul de aluminiu primar, cât şi în cel de aluminiu procesat.

Deși a înregistrat o reducere a consumului de electricitate de cinci ori, producția de aluminiu prelucrat a crescut de patru ori, ca urmare a utilizării conceptului de mentenanţă predictivă şi digitalizare. Printre tehnologiile noi folosite care au dus la economii de peste 10 milioane de dolari pe an și scăderea consumului de electricitate, gaze naturale și apă se numără înlocuirea trafo-redresorilor de curent continuu, implementarea tehnologiei cu alimentare centrală asistată de calculator, precum şi captarea şi epurarea gazelor în centre de tratare de gaze, modernizarea cuptoarelor de coacere, construirea staţiei de recirculare şi tratare a apei, construirea eco-turnătoriei pentru procesarea deşeurilor din aluminiu prin topire.

Alro S.A.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Germania, Italia, Polonia, Franța şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9100 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Grupul Alro

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro – producător de aluminiu, Alum Tulcea – producător de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – producător de bauxită, Vimetco Extrusion – procesator de produse extrudate, Conef, Global Aluminium Ltd. și Bauxite Marketing Ltd. Având această structură, Grupul şi-a creat un lanţ integrat de producţie, asigurând materia primă pentru Alro.​