Penitenciarul din Caracal nu vrea să părăsească… hârtia; proiectul s-a rătăcit prin minister

152

Deși adus tot mai des în ultimii ani în discuție de autoritățile centrale, penitenciarul ce ar trebui construit în Caracal stă de 13 ani tot pe hârtie. Nici măcar Ministerul Justiție nu mai știe în ce stadiu se află proiectul, răspunsul oferit la întrebarea senatorului de Olt Siminica Mirea fiind unul sec: vom reveni cu un răspuns, după ce și noi primim unul de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

2020 este ultimul termen fixat pentru deschiderea penitenciarului cu 1000 de locuri de cazare… europeană pentru infractori, la Caracal. Mai este timp, dacă Ministerul Justiției va da de proiectul rătăcit pe la Administrația Națională a Penitenciarelor. Deși adus des în discuție mai ales în ultimul an, Ministerul Justiției nu știe în ce stadiu se află proiectul. A răspuns senin chiar un secretar de stat, Marieta Safta, la întrebarea senatorului de Olt Siminica Mirea.

La începutul lunii septembrie, parlamentarul oltean a adresat o întrebare ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, referitoare la stadiul proiectului penitenciarului care urmează să fie construit în municipiul Caracal, readucând în atenție supraaglomerarea din sistemul penitenciar românesc.

„Din datele statistice existente la nivel public, acceptate de ministerul pe care îl conduceți, reiese un deficit de aproximativ 7.500 locuri de cazare, în condițiile în care există peste 26.500 de deținuți cărora le sunt alocate cu puțin peste 19.100 de locuri. Mai mult, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat, în aprilie 2017, prin Hotărârea-Pilot în cauza Rezmiveș și alții, împotriva României, în ceea ce privește condițiile de detenție din închisori, arest preventiv și centre de detenție. Cu titlu definitiv, cu obligativitatea de a interveni și a face acele măsuri și lucruri necesare care să rezolve suprapopularea din sistemul privativ de libertate românesc. Având în vedere aceste recomandări, o intervenție este oportună, necesară, corectă și echitabilă! În condițiile lansării în spațiul public de către surse guvernamentale, ministeriale, politice, parlamentare, a proiectului construirii unui penitenciar la Caracal, județul Olt, solicit un punct de vedere care să arate stadiul implementării proiectului respectiv, atât de necesar României, astăzi”, a întrebat Mirea.

 

https://realitateaoltului.ro/2017/07/18/oltul-gazda-pentru-1000-de-penali-toader-somat-sa-gaseasca-bani-pentru-penitenciarul-lui-iordache/

 

Răspunsul a venit, însă nu a lămurit problema: „am solicitat informţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, urmând ca, în momentul în care le vom primi, să revenim cu un răspuns.”

Din 2004, tot proiect

Construcția penitenciarului din Caracal a fost aprobată în 2004, iar acesta putea fi ridicat din 2005, dacă ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, nu ar fi renunţat la un grant oferit de statul austriac în acest sens. În august 2015, Guvernul a autorizat Ministerul Justiției să efectueze cheltuieli pentru achiziția de studii de prefezabilitate destinate construirii penitenciarului de la Caracal și a unui penitenciar în comuna prahoveană Berceni, fondurile necesare achiziției celor două studii, în valoare de un milion de lei, fiind suportate din bugetul aprobat al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Proiectul a fost oprit anul trecut de ministrul Justiției, Raluca Prună, pe motiv că era foarte aproape de baza de la Deveselu și că ar trebui un perimetru de siguranță de 5km pentru baza NATO.

Cum americanii nu se opun unei asemenea investiții și nu au invocat menținerea unui perimetru de siguranță, proiectul va continua fără schimbarea locației. Penitenciarul de la Caracal ar urma să fie construit pe un teren situat la ieşirea din localitate spre Corabia, vizavi de fostul Batalion Disciplinar. Acesta va dispune de o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, construite respectând standarde impuse de Uniunea Europeană: se va asigura o suprafață de 4 mp pentru o persoană privată de libertate cazată la comun, respectiv 9 mp pentru o persoană privată de libertate cazată individual.