5 minute de muzică clasică  la școală, pentru formarea gustului artistic al elevilor. Vezi în ce ore pot fi ascultate cele mai cunoscute lucrări din istoria muzicii culte

80
Foto: Școala Eugen Ionescu, Slatina

Începând de astăzi, Radio România Muzical pune la dispoziţie, în mod gratuit, câte două fișiere audio, săptămânal, pe parcursul unui an şcolar, școlilor de la nivel primar până la cel liceal care vor să participe la proiectul național „Ascultă 5 minute de muzică clasică”. Anul trecut, șase școli din Olt au participat la proiect, elevii atenți la ore fiind premiați.

Ora de muzică, arte, dirigenție sau orice altă oră unde profesorii consideră că audiția muzicală este potrivită, se pot transforma pentru cinci minute în lecții în care elevii să aibă acces la actul cultural, să li se formeze gustul artistic și să fie apropiați de valorile muzicii clasice. „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este un proiect național, derulat în școli de către Ministerul Educației în parteneriat cu Radio România.

Anul școlar trecut, s-au înscris la acest proiect din Olt: Școala Gimnazială Bălteni, Școala Gimnazială Izbiceni, Școala Gimnazială Găneasa, Școala Gimnazială Eugen Ionescu din Slatina, Colegiul Național Ion Minulescu din Slatina și Colegiul Național Vocațional Nicolae Titulescu din Slatina. Iar elevii atebți la ore, care au răspuns la întrebările săptămânale, au fost premiați cu CD-uri și diplome. Printre ultimii câștigători ai concursurilor putem aminti trei elevi de clasa a III-a de la Școala gimnazială Ion I Graure din Bălteni, profesor Bianca Cincu: Oprescu Lelia, Toma Cristina și Eremencu Andrei.

Practic, Radio România Muzical pune la dispoziţie, în mod gratuit, câte două fișiere audio, săptămânal, pe parcursul unui an şcolar, începând cu data de 9 octombrie. Fişierul sonor conţine o piesă muzicală şi o explicaţie despre fiecare piesă ascultată. Fişierele sunt gândite ca material didactic la orele de muzică/arte, de la nivelul primar până la cel liceal. Sunt selectate cele mai cunoscute lucrări din istoria muzicii culte, în interpretări de referinţă, în conexiune cu programa școlară.

Săptămânal, se vor afişa câte două întrebări în relaţie cu informaţiile furnizate pe fişierele audio transmise în şcoli. Copiii care răspund corect vor primi premii constând în CD-uri și diplome, premiile urmând să fie transmise pe adresa școlii.

Proiectul se derulează în școli din 2014.