Banii școlilor nu vor mai trece prin primării

152

De anul viitor, finanțarea unităților de învățământ nu va mai trece prin bugetele locale, ci va ajunge direct în conturile școlilor.

Odată cu schimbarea Legii Educației, la ministerul de resort se discută și proiectul finanțării unităților de învățământ preuniversitar. Potrivit ministrului Pop, de la anul, banii destinați școlilor nu vor mai trece prin primării, ca în prezent.

„Sperăm ca anul viitor finanțarea să se facă direct la unitățile școlare, banii să ajungă la școli fără să mai treacă prin consiliile locale sau județene”, a declarat ministrul Pop astăzi, în cadrul videoconferinței cu conducerile inspectoratelor școlare din țară, de la Olt la întâlnirea virtuală cu ministrul participând generalul Adrian Bărbulete, adjunctele Mariana Gheorghe și Florica Grecu, inspectorul școlar Luminița Floricel, Șerban Chiosan- președinte FSLI Olt și Andrei Băiaș- președinte Consiliul Județean al Elevilor Olt.

Măsura a fost cerută în urmă cu circa o lună de zile de către sindicaliștii din educație în cadrul unor discuţii care au avut loc la Guvern, reprezentanții sindicali solicitând și renunţarea la costul per elev, întrucât salariile din educaţie sunt stabilite prin lege, iar acest cost standard nu se mai justifică.

La începutul acestui an, Guvernul a aprobat creșterea costului per elev de la 3.043 lei la 3.740lei.