Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru legislaţia din domeniul Justiţiei

24

Social-democratul Florin Iordache, fost ministru al Justiției,  va avea un cuvânt greu de spus pe viitor în privinșas legislației în domeniul Justiției. El a fost ales, marţi, preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei.

Membrii comisiei şi-au votat conducerea. Potrivit votului, pe lângă Florin Iordache, din aceasta urmând mai fac parte Marton Arpad (UDMR), Ioan Cupşa (PNL) – în calitate de vicepreşedinţi şi Steluţa Cătăniciu (ALDE) – secretar. Comisia va mai avea un vicepreședinte. Acesta urmează a fi desemnat de USR.

Înfiinţarea Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei a fost aprobată de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, săptămâna trecută. Din această comisie fac parte 23 de parlamentari, între care Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Adrian Ţuţuianu, Robert Cazanciuc de la PSD, Alina Gorghiu şi Cătălin Predoiu de la PNL, Marton Arpad de la UDMR şi Dorin Bădulescu de la PMP.

Potrivit celor declarate la înființarea comisiei, obiectivul acesteia constăîn ‘înglobarea în cuprinsul Codului de procedură penală a modificărilor adoptate prin Legea 253/2013 de punere în aplicare a Codului de procedură penală, modificarea textelor în raport cu deciziile Curţii Constituţionale, emise începând cu 2014, şi prin care s-au admis excepţii de neconstituţionalitate pentru articolele din Codul de procedură penală, punerea în acord a deciziilor pronunţate de CCR prin care s-au declarat neconstituţionale texte din Codul penal, punerea în acord a rapoartelor GRECO cu prevederile Codului penal şi Codului de procedură penală’. Către comisia specială vor fi transmise toate actele normative cu incidenţă asupra Justiţiei, aflate în procedură parlamentară la comisiile permanente, în vederea interpretării şi adoptării în corelare cu obiectivele acestui for.