Consultanța- fantomă, eliminată de o propunere a ATF Olt. Stop traficului de influență pentru accesarea fondurilor europene de fermieri!

145

Contractul de consultanță pentru elaborarea cererii de finanțare să fie piesa obligatorie la dosarul de finanțare – este soluția pe care a gândit-o Asociația Tinerilor Fermieri Olt și a transmis-o Ministerului Agriculturii, după ce tot mai mulți fermieri s-au plâns că sunt presați să lucreze cu anumite firme în elaborare proiectelor, firme în strânsă legătură cu angajați ai AFIR, APIA, Direcția Agricolă.

Tot mai mulți fermieri s-au plâns că firmele de consultață pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR le-au fost impuse de anumiți funcționari din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), APIA sau Direcția Agricolă, firme deținute direct sau indirect de funcționari ai acestor instutuții sau care au legătură strânsă cu aceștia. Pentru a stopa acest fenomen, Asociația Tinerilor Fermieri Olt a propus o soluție ministerului de resort: contractul de consultanță pentru elaborarea cererii de finanțare să fie piesa obligatorie la dosarul de finanțare. ʺAșa se va scoate la suprafață ,,consultanța fantomă ” efectuată de cele mai multe ori de angajați ai AFIR, APIA, Direcția Agricolă, pensionari din sistem, care nu fac altceva decât trafic de influență și conflict de interese !!!! Dar, ce-i mai grav, funcționari ai statului fac evaziune fiscală … încasează taxe de consultanță fără a emite documente fiscale. ..totul la negru !!ʺ, au notat reprezenanții ATF Olt pe pagina de socializare a asociației.
Reacția vine să salute demersul directorului general al AFIR, Adrian-Ionuț Chesnoiu, care a anunțat la emisiunea ”Viața Satului” de pe TVR 1 că deja a trecut de faza de analizare a situației și va lua măsuri în acest sens.
Pentru fermierii care doresc să acceseze fonduri europene, AFIR a publicat pe site lista firmelor de consultanță pentru fiecare județ încrise și verificate de responsabilii instituției.