PROTESTE la Ministerul Muncii. Sindicaliștii olteni, alături de colegi

156

Sindicaliștii din Sănătate au ieșit în stradă și protestează în fața Ministerului Muncii. 20 de sindicaliști olteni participă în acest moment la acțiune. Protestele SANITAS continuă pe 4 și 6 octombrie cu pichetarea ministerelor Sănătății și Finațelor, iar pe 19 octombrie va fi organizat un miting și un marș, urmând ca, ulterior, să fie declanșată greva generală în sistemul sanitar.

https://realitateaoltului.ro/2017/09/15/angajatii-din-sanatate-se-razvratesc-ne-cresc-salariile-dar-ne-scad-veniturile/

Membrii federaţiei sindicale SANITAS pichetează astăzi Ministerul Muncii, în semn de protest față de deciziile guvernanților care le afectează grav veniturile. La acțiune participă și o delegație din Olt.

,,Acțiunile de pichetare vor debuta astăzi, cu Ministerul Muncii. Aici SANITAS Olt va fi reprezentat de 20 de membri. Noi puteam să scoatem mai mulți oameni în stradă dar, pentru că nu am primit aprobarea pentru de a picheta cu mai mut de 200 de persoane, ne-am împărțit. Într-o altă zi, alți colegi vor picheta Ministerul Finanțelor și, într-o altă zi, se va picheta Ministerul Sănătății. Acțiunile de protest vor continua pe 19 octombrie când va avea loc un miting de amploare în București. Sunt așteptați să participe la acesta aproximativ 20.000 de membri de sindicat. Oamenii sunt nemulțumii pentru că veniturile lor în loc să crească se diminuează. Limitarea sporurilor la 30% la nivel de ordonator principal de credite prin prevederile Legii 153 împiedică acordarea sporurilor pentru condiții deosebite, acordate pe anumite secții, sporuri care ajungeau și la 50%. În plus, sunt categorii de angajați care nu  beneficiază de niciun fel de mărire precum infirmierele, laboranții, personalul TESA, farmaciștii și alții”,  a declarat Roxana Dumitrescu, liderul Sanitas Olt.

Potrivit liderului oltean, organizația din județul nostru va participa la mitingul de protest cu 200 de membri. Protestele vor continua pe 4 și 6 octombrie cu pichetarea Ministerului Sănătății și al Finanțelor, iar pe 19 octombrie va fi organizat un miting și un marș.

Principalele revendicări ale Federației SANITAS din România sunt:

  • Eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaților.
  • Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului tehnic și administrativ.
  • Aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru TOȚI angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018.
  • Renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creșterii salariale de 25% prevazută de lege.
  • Acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.