Un deputat de Olt spune STOP risipei alimentare, cu reguli noi la donarea sau sponsorizarea produselor

161

Legea privind diminuarea risipei alimentare este inaplicabilă și poate face mai mult rău decât bine populației, atrage atenția deputatul de Olt Alexandru Stănescu, care a inițiat recent o propunere legislativă pentru modificarea ei, propunere susținută cu semnături de 79 de deputați și senatori, printre care și deputatul de Olt Dan Ciocan și senatorul de Olt Paul Stănescu.

Stabilirea clară a circuitului alimentelor aflate aproape de expirarea datei limită de consum, donarea sau sponsorizarea lor sub controlul ANSVA și pe bază de contract, interzicerea  comercializării lor și sancțiuni sunt propunerile cu care deputatul de Olt Alexandru Stănescu vine pentru modificarea și completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Propunerea a fost făcută  împreună cu senatorul Doina Silistru și este susținută și de alți doi parlamentari de Olt. Ea a fost înaintată spre dezbatere și adoptare Parlamentului în procedură de urgență, iar săptămâna trecută a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și înaintată la Senat.

„În România se risipeşte peste 10% din mâncarea cumpărată. Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare în actuala formă este inaplicabilă pentru că unele prevederi nu sunt clare, precise şi fără echivoc. Analizând legea sus menţionată se constată că mecanismele propuse nu pot fi puse în practică şi legea face mai mult rău decât bine (…) în cazul articolului 3, alineatele (3) şi (4) prevăd posibilitatea cumpărării produselor agroalimentare de către asociaţii şi fundaţii, respectiv întreprinderi sociale, la 3% din preţ şi vânzarea acestora la un preţ de 8 ori mai mare. Prin aplicarea unor prevederi cuprinse în lege se poate produce dezordine în lanţul alimentar fiind afectaţi toţi producătorii, comercianţii şi consumatorii. Acest flux de comercializare, nou creat, va fi greu de gestionat sanitar veterinar şi fiscal şi pune în pericol sănătatea consumatorilor, aceştia fiind atraşi de preţurile scăzute. În actul normativ nu sunt prevederi exprese referitoare la autorităţile care efectuează constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor.”, arată inițiatorii.

Propunerea deputatului oltean este de a se interzice comercializarea, de a se aplica amenzi de la 1000 la 10.000 de lei, donarea sau sponsorizarea să se facă prin contract, direcționarea produselor în funcție de starea lor spre consumul uman, al animalelor, compost, biogaz sau neutralizare.

Alexandru Stănescu este inițiatorul a 13 propuneri legislative, dintre care 4 au devenit legi.