Concurenți din toată țara se-ntrec în doine și balade la Drăgănești-Olt

247

De mai bine de patru decenii, la Drăgănești-Olt doinele și baladele autentice răsună pe scena unuia dintre cele mai importante festivaluri naționale, unic prin specificul său. Concursul va fi organizat pe 29 septembrie, administrația orășenească organizând vineri și sâmbătă și Zilele Orașului.

23 de concurenți din toată țara, veniți din Argeș, Teleorman, Gorj, Vâlcea, Suceava, Sibiu, Prahova, Olt, Dâmbovița, Dolj, etc. s-au înscris la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Național de Doine și Balade „Ileana Constantinescu”. Orașul Drăgănești-Olt va fi în sărbătoare vineri și sâmbătă, administrația orășenească organizând festivalul, dar și Zilele Orașului.

Festivalul se dorește a fi un prilej de redescoperire a celor mai frumoase și originale doine și balade, dar și un cadru prielnic de afirmare a celor mai valoroși interpreți vocali din toate zonele țării, pentru a demonstra autenticitatea și originalitatea doinelor și baladelor românești, precum și arta interpretativă a acestui gen muzical. Unic prin specificul său, festivalul se organizează pe o singură secțiune: soliști vocali cu vârsta cuprinsă între 15 și 65 de ani. El va fi găzduit de Casa de Cultură din localitate, ce poartă de asemenea numele uneia dintre cele mai îndrăgite interprete ale Olteniei, localnică a orașului din Câmpia Boianului: Ileana Constantinescu.

Concurenții vor fi acompaniați de Orchestra Ansamblului Profesionist Doina Oltului, iar juriul alcătuit din personalități de seamă din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc va acorda diplome și premii în bani.Vor susține recitaluri invitați de marcă: Tiberiu Ceia, Gheorghița Nicolae, Gelu Voicu, Ion Ghițulescu, Ion Crețeanu, Sofia Baciu, grupuri și ansambluri locale, iar invitata de onoare este Ileana Constantinescu.

Sâmbătă, Zilele Orașului Drăgănești-Olt continuă cu lansări de carte, vernisare expoziții și momente muzicale organizate la Biblioteca Dumitru Popovici și Muzeul Câmpiei Boianului Traian Zorzoliu.