Tinerii fermieri olteni solicită diferențierea fermierilor cu atestat de cei cu certificat

92

În acte, între țărani și samsari nu este nicio diferență, ambele categorii putând proba cu documentul în mână că sunt producători. Situația este pusă din nou astăzi în discuție la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților de către Asociația Tinerilor Fermieri Olt.

“Particip la o întâlnire de lucru la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților la invitația președintelui Comisiei de Agricultură Alexandru Stănescu. Așa cum am promis la întâlnirile noastre, ale tinerilor și micilor fermieri, am sesizat ministerul Agriculturii, dar și comisia de agricultură din Camera Deputaților despre proasta aplicare a legi 145 / 2014, din piețele agroalimentare, despre conflictele generate între producători și administratorii de piețe precum și abuzurile organelor de control ( ANAF, poliție economică, etc ). Confuzia creată de transformarea din fermier cu atestat de producător eliberat de Primarie in fermier cu certificat de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului!”, a anunțat Florin Ciobanu, liderul ATF Olt.

Nu este pentru prima dată când fermierii pun pe tapet această problemă, fermierii care dețin atestate de producător fiind nemulțumiți că, în acte, între ei și samsari nu este nicio diferență.

Pe aceeași temă:

https://realitateaoltului.ro/2016/04/18/taran-samsar-in-acte-producatori-agricoli/

https://realitateaoltului.ro/2017/03/14/un-senator-de-olt-cere-eliminarea-samsarilor-din-piete/

În martie, senatorul de Olt Siminica Mirea cerea ministrului Daea stoparea filierei subterane a produselor românești, solicitând intensificarea controalelor în piețele românești pentru a elimina samsarii. „Piețele din România sunt invadate de „samsari” care pozează în producători agricoli autentici. Apariția carnetului de comercializare și a atestatului de producător nu au dus la dispariția samsarilor. În România, producătorii agricoli nu au loc de samsarii din piețe. Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol a venit în sprijinul producătorilor agricoli în sensul în care aceștia își pot vinde legumele pe care le cultivă cu un carnet de comercializare. Concret, fermierul nu are nevoie de o casă de marcat pentru a vinde un kilogram de roșii. Are un carnet de comercializare, eliberat de primăria din localitate. Când vinde o cantitate de legume, îi dă cumpărătorului o filă din carnet pe care este înscrisă cantitatea respectivă și de unde vine produsul, date despre trasabilitatea produsului. Acest document fiscal i se dă fermierului după ce și-a obținut atestatul de producător. Pentru obținerea atestatului, producătorul trebuie să demonstreze că lucrează o suprafață de teren agricol, are o bucată de pământ pe care cultivă legume, cereale, fructe, etc. Procentul de 30% din mesele dintr-o piață este rezervat pentru producătorii agricoli. Samsarul prezintă carnetul de comercializare și ocupă o masă din cele rezervate”, a prezentat senatorul de Olt situația, întrebându-l pe ministrul Agriculturii când va fi stopat acest fenomen.