Sătenii din Nadăș, salvați de magistrații din Balș

737

Judecătorii din Balș au dat câștig de cauză localnicilor din Nadăș, județul Arad, după patru ani de drumuri la instanțe. Magistrații olteni au admis cererea Comisiei judeţene din Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi a Comisiei locale Tăuţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de revizuire a sentinţei 657/2006 a Judecătoriei Ineu, pronunţată în dosarul nr. 457/2006 cunoscut sub numele ,,Dosarul Nadăş”. Prin aceasta, Judecătoria Ineu a împroprietărit, în urmă cu peste 10 ani, familia Colțeu, cu este 8500 de hectare de păduri și terenuri agricole. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor din Olt după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că testamentul prin care familia Colțeu a moștenit satul Nadăș a fost unul fals.

Magistrații din Balș s-au pronunțat miercuri în mult mediatizatul caz la Nadeș. Hotărârea dată de ei a schimbat radial decizia colegilor de le Ineu, care împroprietăriseră o famili e cu rădăcini în zonă cu un întreg sat. Totul pe baza unui testament fals. După mai bine de patru ani în care localnicii au fost purtați prin instanță, după ce comisiile de aplicare a legilor funciare au contestat hotărârea dată de judecătorii de la Ineu, Înalta curte de Casație și Justiție a casat-o și a trimis dosarul spre rejudecate magistraților de la Balș. Aceștia le-au făcut dreptate, prin hotărârea dată, localnicilor.

Decizia magistraților olteni a fost salutată nu doar de sătenii care și-au văzut pământurile și pădurile furate, ci și de autorități. Prefectul județului Arad, Florentina Hogea declarând că sentința o bucură pentru că reprezintă primul pas spre dreptate și că speră ca ea să fie menținută și de magistrații de la Tribunalul Olt, care va judeca apelul familiei Colțeu.

Calvarul localnicilor din Nadăș a început cu mai bine de un deceniu în urmă când Judecătoria Ineu a admis o solicitare a familiei Colțeu de anulare a unor hotărâri ale comisiilor de fond funcia prin care se stabilea dreptul de proprietate a câtorva sute de localnici din Tauț. Judecătorii instanței amintite au decis reconstituirea dreptului de proprietate pentru peste 8500 hectare de teren agricol și păduri pentru familia Colțeu. Hotărârea a fost menținută de instanțele superioare iar trei ani mai târziu ele au fost intabulate, aceștia intrând în posesia a aproape întregului sat. Cinci ani mai târziu, ,,DNA a intrat pe fir,, și  instrumentat această afacere.

După descinderile făcute la două cabinete notariale și la sediul ocolului silvic de la Nadăș care aparținea acestei familii au fost descoperite dovezi  care demasca afacerea ilegală. Pe baza lor s-a cerut anularea actelor pe baza cărora fuseseră împroprietăriți soții Colțeu. A urmat apoi hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție de a menține decizia prin care actele de împroprietărire a acestora au fost anulate și, pe baza ei, s-a solicitat revizuirea hotărârii date de Judecătoria Ineu de către magistrații de la Balș.