Nu scăpăm de vremea rea! Cod galben în 12 județe

104

ANM a emis o atenţionare de cod galben de precipitaţii pentru 12 judeţe şi parţial pentru alte 7 de vineri de la ora 15:00 până sâmbătă la ora 10:00. De asemenea, pentru cea mai mare parte a ţării sunt anunţate averse torenţiale, răcire a vremii şi intensificări temporare ale vântului începând de vineri de la ora 13:00 până sâmbătă la ora 21:00.

Conform ANM, vremea se va răci şi vor fi înregistrate averse torenţiale şi intensificări temporare ale vântului în zonele de munte, precum şi în Moldova, Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei, Transilvania, Maramureş, Crişana şi Banat, anunță News.ro.

„Vor fi intervale de timp în care va ploua, iar aversele vor avea şi caracter torenţial. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20…25 l/mp”, anunţă ANM.

Vremea va fi rece pentru această perioadă în toată ţara, dar mai ales în regiunile intracarpatice, unde valorile maxime ale temperaturii aerului se vor situa, în general, între 14 şi 18 grade. În zona montană înaltă, trecător, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Temporar vor fi intensificări ale vântului în majoritatea regiunilor, cu viteze la rafală de 45…55 km/h, iar pe crestele înalte de peste 65 km/h.

Codul galben de precipitaţii semnalează cantităţi de apă însemnate, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, în judeţele Tulcea, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Botoşani, Iaşi, Suceava, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Covasna şi în zona deluroasă şi montană a judeţelor Bacău, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Prahova şi Satu Mare, unde se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi pe arii extinse 25 l/mp şi izolat 50 l/mp.