De la 3 luni la 1 an ÎNCHISOARE pentru agresorii polițiștilor, propune MAI

163

Un tânăr din Balș a adresat injurii, a scuipat și lovit cu capul în gură un polițist care l-a condus la sediu. Evenimentul nu a rămas fără ecou în rândul oamenilor legii, Ministerul Administrației și internelor venind cu propunerea ca asemenea fapte să fie sancționate dur. Chiar și cei care filmează sau fotografiază un polițist vor fi aspru sancționați.

„În imaginile alăturate vă prezentăm câteva dintre situațiile cu care ne întâlnim din ce în ce mai des și care ne-au motivat să facem toate demersurile pentru înăsprirea pedepselor pentru agresarea polițiștilor aflați în misiuni și pentru modificarea unor acte normative în scopul creșterii autorității angajaților MAI. Din acest motiv, propunem incriminarea faptei de a întrebuința în public cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, şi pedepsirea cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”, a postat MAI pe pagina de socializare. În centrul atenției, nimeni altul decât tânărul din Balș care a lovit un polițist din Pielești.

DETALII:

VIDEO/A dat spargere la păcănele și a bătut un polițist ce l-a oprit în trafic

Tot astăzi, ministrul de Interne Carmen Dan a anunțat, după discuțiile purtate cu liderii de sindicat, modificări importante în statului polițistului. „Ne întâlnim din ce în ce mai des cu situații în care autoritatea polițistului este nesocotită și până la urmă autoritatea statului și a legii este nesocotită și atunci ne-am îndreptat atenția către trei direcții. Un pachet legislativ care să sancționeze jignirea / agresarea unui polițist. Un alt pachet reglementează un set de proceduri transparente de acțiune a polițistului. O altă direcție este aceea a creșterii nivelului de pregătire. A fost o discuție bună cu sindicatele. (…) Luăm în discuție și alte măsuri care privesc avantaje financiare, cum ar fi plata chiriei sau asistența medicală.”, a spus ministrul, la sediul MAI.

Și Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual a anunțat că va înainta ministrului o serie de propuneri de modificare a statutului poliţistului, printre care şi cea a protecţiei imaginii şi a datelor personale. „Persoanele particulare pot filma poliţiştii doar dacă aceştia din urmă acţionează în uniformă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe domeniul public; înregistrările pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal ori la dispoziţia autorităţilor judiciare (dacă există o anchetă ori se reclamă un abuz). Aceste imagini, înregistrate de către o persoană particulară, nu pot fi utilizate pentru scopuri ilicite, pentru a instiga la represalii împotriva poliţistului, ori pentru a fi difuzate în reţelele de socializare; poliţiştii pot indisponibiliza orice dispozitiv care înregistrează audio ori video, dacă înregistrările ar putea reprezenta un potenţial pericol pentru siguranţa publică ori personală, precum şi a familiei acestora, pentru sediile aflate sub protecţie ori pentru executarea unei misiuni oficiale; utilizarea neautorizată a acestor imagini constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei”, se arată în propunerea Sindicatului.

Jurnaliştii care filmează sau fotografiază poliţiştii să protejeze identitatea agenţilor, prin blurarea chipului şi a numărului de înmatriculare a maşinii folosite de către aceştia.