Marius Iancu: ,,Obligaţia noastră este să avem grijă de toţi românii”

249

Parlamentarii români sunt interesaţi de viitorul românilor din Ucraina al căror acces la educaţie în limba maternă a fost limitat pritr-o rezoluţie adoptată de Rada Supremă. Ingrijoraţi de situaţie, deputaţii au luat o serie de măsuri menite să înlăture măsurile restrictive prevăzute de noua lege a educaţiei.

,,În Ședința Comună a Camerei Deputaților și Senatului am adoptat „Declarația pentru Ucraina”, document prin care Parlamentul României susține cauza celor 400.000 de români din Ucraina care nu mai au acces la educație în limba română, după ce Rada Supremă a Ucrainei a adoptat Legea Educației 3419-D care limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina”, a susţinut deputatul Marius Iancu, pe pagina sa de socializare.

Demnitarul oltean a precizat că s-a cerut oficial președintelui Ucrainei, Petro Porosenko, să nu promulge această lege iar Parlamentului European să adoptarea în acest sens o rezoluţie

„Parlamentul României solicită și își exprimă încrederea că Rada Supremă va asigura, în cel mai scurt timp, un cadru legislativ care să garanteze protecția drepturilor cetățenilor aparținând minorităților naționale din Ucraina, acordând o atenție deosebită celor lingvistice, care să respecte convențiile internaționale”, se arată în ,,Declarația pentru Ucraina,”.

Deputatul Marius Iancu susţine că o delegație a Parlamentului României va merge în Ucraina pentru inițierea dialogului cu instituțiile din Ucraina în vederea asigurării protecției drepturilor cetățenilor aparținând comunității românești din Ucraina.

,,Obligaţia noastră este să avem grijă de toţi românii, indiferent dacă trăiesc sau nu în limitele graniţelor româneşti. Trebuie să facem totul ca drepturile lor să fie respectate”, a susţinut demnitarul.