Gata cu înmormântările după tradiția fiecăruia! Amenzi de 10.000 de RON pentru cei care nu respectă noua lege

982

Guvernanții schimbă regulile de înmormântare. Din noiembrie 2016 există o lege funerară, dar prevederile urmează să se aplice din această toamnă. Hotărârea de Guvern prevede și amenzi pentru cei care nu respectă noua legislație.

Mortul trebuie dus la groapă în decurs de 36 de ore de când s-a pronunțat decesul, iar nesupunerea atrage după sine amenzi cuprinse între 500 și 10.000 de RON.

De asemenea, firmele de pompe funebre trebuie să aibă specialiști care să ”înfrumusețeze” persoana decedată. Legea stabilește clar și că fotografiatul și filmatul celui trecut în neființă este strict interzis, fără acordul familiei.
”Medicii de la Direcția de Sănătate Publică se ocupă de controale, împreună cu polițiștii. Toate familiile sunt obligate să încheie contract cu o firmă de pompe funebre, iar noi, pe baza certificatului de deces, stabilim ziua și data morții. Și în funcție de asta și când are loc înmormântarea. Sincer să fiu, n-am auzit până acum ca cineva să înhumeze decedatul în 36 de ore. Cred că o persoană de la Ministerul Sănătății a pus cifra greșit. Pentru că este, practic, imposibil. Termenul ar putea expira în toiul nopții”, continuă Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare din România pentru click.ro.

Rămâne de văzut în ce măsură se vor aplica și respecta aceste prevederi, ținând cont că unele dintre ele intră în conflict cu tradiții vechi de înmormântare românești.