Liceenii bălșeni vor spune povești în lut la Parlamentul European

302

Ceramica de Vădastra este tema proiectului cu care o echipă de liceeni de la “Petre Pandrea“ Balș s-au înscris la concursul „Euroscola” organizat de Parlamentul European. Oltenii vor învăța să modeleze lutul după tehnica neolitică, vor promova și populariza renașterea unei tradiții vechi de 7500 de ani și, dacă vor câștiga concursul național, vor deveni pentru o zi membri ai Parlamentului European.

Elementele precum spirala (care simbolizează viaţa), dinţii de lup în zig-zag (care ţin locul apei, ale valurilor), triunghiul, rombul, toate dispuse într-o ordine matematică, specifice ceramicii de Vădastra, o tehnică veche de 7500 de ani, vor fi cunoscute de un grup de liceeni de la Liceul Teoretic “Petre Pandrea” Balș, care au ales ca modelarea din lut și realizarea după tehnici arhaice să capete un rol important în consolidarea identității europene. Element de patrimoniu național, ceramica neagră de Vădastra a fost aleasă de liceeni tema unui proiect cu care participă la Concursul Național EUROSCOLA, ediția a X-a (2017-2018), concurs organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Coordonați de profesorii Paul Daniel Dumitru și Vlad Dinu, 24 de elevi din clasele IX – XI vor participa în cocnurs cu proiectul intitulat “Renașterea Ceramicii de Vădastra – Povești în lut”, avându-i ca parteneri și consultanți științifici specialiști de la cercul de arheologie al Palatului Copiilor “Adrian Băran” Slatina, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Muzeul și Arheoparcul “Traian Zorzoliu” Drăgănești-Olt, Primăria Balș, Biblioteca “Petre Pandrea “ Balș, Asociația Culturală Gaudeamus de pe lângă Liceul Teoretic Balș, meșteri olari din județul Olt, unități de învățământ din județul Olt.

Aceasta este cea de-a doua participare în concurs de către liceeni din Olt. Doar în 2011 a mai participat Colegiul Național AI Cuza Corabia.

Despre Euroscola

La concursul național Euroscola pot participa elevii claselor a IX-a – a XI-a. Termen limită de trimitere a proiectelor: 10 octombrie 2017. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reunește peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. În această calitate ei discută în comisii și formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative într-o altă limbă decât limba maternă. La sfârșitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispoziție o subvenție pentru acoperirea costurilor călătoriei la Strasbourg.