Onorariul unui avocat bagă în faliment o primărie

208

O primărie din Mehedinţi este aproape de colaps financiar pentru că trebuie să-i dea unui avocat o treime din bugetul localităţii, susţin colegii de la DIGI24. Potrivit acestora, la situaţia actuală s-a ajus după ce fostul edil a încheiat un contract de asistenţă juridică prin care apărătorul trebuia să reprezinte în instanţă mai mulţi oameni care cereau despăgubiri de la Hidroelectrica. Actualul edil refuză să plătească onorariul apărătorului pe care-l consideră prea mare şi pe deasupra, ilegal. Avocatul a început însă procedurile de executare a primăriei, iar pe conturi a fost pusă poprire.

Totul a început în mai 2012, când edilul din Gogoşu a încheiat un contract de asistenţă juridică cu un avocat din Severin, pentru suma de 500 de mii de euro, plus TVA. pentru aceşti bani, avocatul trebuia să ajute aproape 300 de localnici din comună să obţină despăgubiri de la Hidroelectrica pentru terenurile pe care a fost construită hidrocentrala de la Porţile de Fier. Era greu să ia bani de la fiecare cetăţean pentru onorariul avocatului, aşa că s-a pus la bătaie bugetul comunei.

Gheorghe Haneş, fostul primar al comunei Gogoşu. se apără şi susţine că totul a avut la bază o hotărâre a CL.,, Prin hotărârea consiliului local s-a decis ca după terminarea şi rămânerea hotărârilor definitive primăria să plătească”, le-a declarat colegilor de la DIGI24 fostul edil.

Odată terminat procesul, avocatul şi-a cerut onorariul. Numai că, între timp, primarul s-a schimbat, iar actualii edili din primărie refuză să plătească, pe motiv că suma e prea mare, reprezentând o treime din buget. În plus, ar contractul ar fi ilegal.

Pentru că administraţia locală nu a plătit, avocatul a început procedurile de executare a primăriei.

 

Acum, primăria a contestat în instanţă executarea silită şi speră să scape şi de plata onorariului avocatului. Dacă va pierde procesul, actualii edili susţin că se vor îndrepta împotriva fostului primar pentru a recupera cele peste 500.000 de euro.