Nivelul amenințării teroriste în Londra: grav! Prima reacție a Theresei May după atacul de la metrou de vineri dimineață

44

Premierul britanic Theresa May urma să prezideze o reuniune a Comitetului de urgenţă al Guvernului, în urma incendiului de la metroul din Londra pe care poliţia l-a catalogat drept un incident terorist, relatează The Associated Press.

”Mă gândesc la cei răniţi la Parsons Green şi la serviciile de urgenţă care răspund cu curaj acestui incident terorist”, a scris May pe Twitter.

Mai multe persoane au fost rănite în acest incident care a avut loc vineri dimineaţa, la o oră de vârf, în staţia de metrou Parsons Green, în vestul Londrei.

Nivelul ameninţării teroriste a rămas la ”grav”, penultimul pe o scală de cinci trepte, şi semnalează faptul că un atac este foarte posibil.Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a îndemnat lumea ”să-şi păstreze calmul şi să-şi continue viaţa normal”, în timp ce serviciile de urgenţă interveneau la incident.Johnson sublinia că ”ar fi greşit să se speculeze” şi că poliţia şi autorităţile în domeniul transporturilor ”se ocupă”.Ulterior, Poliţia Metropolitană a anunţat că anchetează incidentul ca terorist.

Poliţia, ambulanţa şi pompierii au anunţat vineri dimineaţa că intervin la un ”incident” la staţia de metrou Parson Green, în sud-vestul Londrei.Pasageri au raportat că oameni au fost cuprinşi de panică în urma unor informaţii despre o explozie.Pompierii din Londra îi ajutau pe pasageri să coboare dintr-o garnitură de metrou, în apropiere de locul în care oamenii cuprinşi de panică au aflat despre o explozie.În înregistrări video de la faţa locului apar oameni care merg de-a lungul şinelor de metrou.Aceste evacuări aveau loc după ce poliţia a anunţat că intervenea la ”incident”.

În fotografii făcute înăuntrul garniturii District Line apare o găleată albă de plastic într-o pungă de la un supermarket.În imagini se pot vedea flăcări şi fire electrice.Martori au declarat că oamenii fugeau cuprinşi de panică din staţia de metrou.Serviciul de ambulanţă al Londrei a anunţat că a trimis mai multe echipaje la faţa locului, iar poliţia a sfătuit publicul să evite zona.