Explozie în Afganistan! Trei români răniți grav

120

Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani au fost răniți vineri, 15 septembrie, în Afganistan, în jurul orei 10.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la cel mai apropiat spital militar. Doi sunt în stare stabilă, al treilea fiind grav rănit.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), în regiunea Kandahar, când un autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device)  a intrat în blindatul lor.

Militarii focșăneni au fost introduși în teatrul de operații din Afganistan în luna august.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 28 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Situaţia de securitate în TO Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului.

Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.

„Avem trei răniți. Doi sunt în stare stabilă, al treilea este grav. Este vorba de Batelionul 280 Infanterie-Protecție din Focșani, care au fost răniți în jurul orei 10, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. Este vorba de regiunea Kandahar. Militarii se aflau într-un vehicul blindat când un vehicul-capcană a intrat în blindatul lor și a explodat. Militarii au fost introduși în teatru de operație din Afganistan în luna august. Toți trei sunt internați în acest moment în spital. Vom reveni cu detalii”, a declarat, la Antena 3, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării, Florin Jipa.